В първия ден на Общия дебат на 68-та сесия на ООН в Ню Йорк министърът на външните работи Кристиан Вигенин участва в многостранни мероприятия по линия на световната организация, както и в серия двустранни срещи със свои колеги, съобщиха от МВнР.

Министър Вигенин проведе серия разговори със свои колеги, сред които външните министри на Катар,Тунис, Палестина, Ливан, Израел, Иран, Монголия, с генералния секретар на Лигата на арабските държави. В рамките на срещите бяха обсъдени въпроси от двустранен интерес, както и такива, свързани с участието в различни международни организации и инициативи. Една от темите, която присъстваше постоянно в разговорите, беше ситуацията в Сирия.

"Кризите и усилията за укрепване на мира и сигурността във франкофонските страни" беше темата на неформалните консултации на министрите на външните работи на страните от франкофонската общност, в която се включи министър Вигенин. По-късно той участва и в откриването на Срещата на високо равнище по изпълнението на Целите на хилядолетието за развитие и други международно съгласувани цели за развитие, отнасящи се до хората с увреждания.

На срещата с външния министър на Катар д-р Халид бин Мохаммад Ал-Атия министър Вигенин декларира намерението на страната ни да развива отношенията си с Катар, като ги направи по-прагматични. Катар има желание и готовност да си сътрудничи с България в области като туризъм, чуждестранни инвестиции, продоволствена сигурност и в други сфери на взаимен интерес, отбеляза министър Ал-Атия. Двете страни се обединиха около идеята за търсене на политическо решение на кризата в Сирия. Министър Вигенин заяви, че правителството на Асад е загубило своята политическа легитимност и настоя за търсене на компромис между враждуващите страни по отношение на бъдещето на Сирия.

Темата за Сирия беше застъпена и в разговора на Кристиан Вигенин с министъра на международното сътрудничество, разузнаването и стратегическите въпроси на Израел Ювал Щайниц. Министър Вигенин информира своя колега за действията, предприемани от българското правителство по отношение на растящия брой бежанци от Сирия. Министър Щайниц представи своите виждания относно мирния процес в Близкия Изток и изрази подкрепа за инициативите, предложени от държавния секретар на САЩ Джон Кери. Двете страни споделиха виждането, че никой не е застрахован срещу прояви на тероризъм. Вигенин информира своя колега и за предстоящите действия на българските правоохранителни органи за привличане към отговорност на извършителите на атентата на летището в Бургас.

Това бе една от темите и на разговора между министър Вигенин и неговия ливански колега Аднан Мансур. Ливан е готов да сътрудничи на България за изясняването на детайлите около атентата, стана ясно по време на срещата. Двамата министри изразиха готовност, в рамките на своите възможности, да съдействат за мирния процес в Сирия, който включва свикване на втора конференция в Женева в близко време. Кристиан Вигенин отбеляза, че хуманитарните измерения на кризата в Сирия вече се усещат в България, вследствие на пристигането на над 4000 бежанци. "Това е нещо ново за нас, но ние полагаме всички усилия, за да осигурим нормални условия в центровете за настаняване", уточни той. Министър Вигенин получи покана да посети Ливан в близко време.

Срещата с генералния секретар на Лигата на арабските държави Набил ел-Араби беше посветена на основните проблеми на Близкоизточния регион. Констатирано беше съвпадение на позициите по основните стъпки за постигане на мир в Сирия, включващи забрана и ликвидация на химическото оръжие, както и необходимост да се търси трайно решение на съществуващите проблеми. България и Лигата на арабските държави очакват да бъдат постигнати конкретни резултати на преговорите между Палестина и Израел за мир, с активната подкрепа на САЩ и ЕС, стана ясно по време на срещата.

Вигенин разговаря и с министъра на външните работи на Тунис Отман Джаранди в рамките на 68-та сесия на ООН. България полага активни усилия за подкрепа на демократичния процес в страната като знак за това е откриването на Тунизийското училище за политика през миналата година, отбеляза Кристиан Вигенин. По думите му двете страни имат капацитета да издигнат икономическите и търговските си отношения на по-високо ниво. Той запозна своя колега с действията на правителството по отношение на ситуацията в Сирия и засиления бежански поток към нашата страна. От своя страна Джаранди информира за хода на демократичния процес в Тунис и изрази увереност в неговата необратимост.

Министърът разговаря и с палестинския външен министър Рияд Ал–Малики, с когото обсъди въпроси от двустранен характер, поставени на срещата между двамата в София през това лято. България е готова да окаже съдействие за обучението на палестински дипломати в Дипломатическия институт на МВнР, както и да съдейства за откриване на подобен институт в Рамала, отбеляза министър Вигенин. По думите му ще бъде активизирана работата за създаване на смесена българо-палестинска комисия за сътрудничество. Двамата министри обсъдиха и Близкоизточния мирен процес, включително ангажиментите на САЩ и ЕС.

В рамките на двустранните срещи по време на 68-та сесия на ООН Кристиан Вигенин разговаря и с министъра на външните работи на Монголия Лувсанвандан Болд. Традиционното приятелство между двете държави е в основата на решението на българското правителство да възобнови дейността на посолството в Улан Батор, отбеляза Вигенин. Двамата министри потвърдиха желанието си за задълбочаване на двустранното сътрудничество, особено в икономически план, но също и в рамките на отношенията ЕС – Монголия. Обсъдени бяха и възможностите за използване на формата АСЕМ като допълнителен инструмент за партньорство между Азия и Европа и в частност межу двете страни. Министър Вигенин отправи покана към монголския си колега да посети България.

Вигенин проведе разговор и с новоназначения външен министър на Иран Мохамад Зариф. Министър Вигенин изрази надежда, че демонстрираният от Иран нов подход на откритост ще създаде условия за решаване на въпроса с иранската ядрена програма. Обсъдена бе и ситуацията в Сирия. Двете страни споделиха виждането за необходимостта от премахване на химическите оръжия в страната. Ние сме за политическо разрешаване на кризата в Сирия, подчерта министър Вигенин. Отбелязани бяха възможностите за развитие на сътрудничеството в области като спорт, образование, култура и наука между България и Иран.

Министър Вигенин, заедно с президента Росен Плевнелиев и членове на българската делегация, се срещнаха с представители на основните еврейски организации в САЩ.