Почетни знаци по повод 70-годишнината от спасяването на българските евреи връчи президентът Росен Плевнелиев на ръководители и представители на петте най-влиятелни еврейски организации в Съединените щати.

През 2013 година България, с помощта на еврейските организации и общности, организира редица събития в различни държави, за да разкаже на света за това действие на българското гражданско общество преди 70 години. Годишнината беше отбелязана в Париж, Будапеща, Вашингтон, Брюксел, заяви президентът по време на срещата си с представителите на еврейските организации, в която участва и външният министър Кристиан Вигенин, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава посочи, че разказвайки миналото, което ни свързва, България и Израел гледат и към бъдещето. Между двете държави има стратегическо партньорство, като търсим повече инвестиции във високотехнологични центрове, изтъкна президентът. По думите му, трябва да се работи за по-директна връзка между израелските и българските компании във високотехнологичния сектор, информационни и комуникационни технологии, индустриите, свързани с човешкото здраве, производството на храни. "Искаме да продължим и сътрудничеството си в областта на международната политика", посочи Росен Плевнелиев.

По време на срещата не беше подмината темата за терористичния акт на летището в Сарафово и общо беше мнението, че само заедно можем да бъдем ефективни срещу заплахата от международния тероризъм. Отбелязано беше и доброто сътрудничество между партньорските служби по разкриването на извършителите на атентата у нас. По-рано през деня президентът разговаря и с председателя на 68-та сесия на ОС на ООН Джон Аш.