На 25 май Момчил Неков си легна като член на Комисията за защита на личните данни и докторант във Философския факултет на СУ “Св. Кл. Охридски”. А се събуди като звездата на евровота. Вече цяла България го познава като политика, пробил системата, и то на столетницата. Раздрусал я така, че свали от първата позиция дори лидера Сергей Станишев. А реално остави без евродепутатство Достена Лаверн. А също и уж сигурния Петър Курумбашев - до момента, в който председателят на партията остане в Брюксел.

Дали защото е описал организационното развитие, включително това на вътрешнопартийната демокрация в БСП в хода на идейната  трансформация (според анотацията на първата му книга “4Х4 - БСП след 1989” на изд. “Сиела”)? Или защото Мая Манолова даде на избирателя кръгчето в бюлетината, за да отбелязва предпочитания, а централата му повери съвпадащия с номера на партията №15 в листата? Историята никога няма да даде еднозначен отговор за шеметния катапулт в кариерата на Неков. Но обяснението за възхода на 28-годишния политолог е съвкупност от щастливи съвпадения. Или както казва самият Неков: “В живота неминуемо има късмет, но случайности няма.”

На 17 април 2009 г., когато е на посещение в парламента, Момчил спира пред кабинета на шефа и над табелата “Председател” добавя бележка, на която с химикал е написал своето име.

“Ех, мечти, мечти, добре, че сте безплатни”, шегува се в коментар към снимката приятел на Неков. Той обаче не навлиза много в майтапчийския тон, а съвсем сериозно и с големи букви реагира: “Оставили са ми място за името.”

Иначе албумът му със снимки от обиколката на НС е пророчески озаглавен “Първи работен ден”, макар че реализацията на Любимец 15 от последната неделя надхвърли дори тези му очаквания. (Вчера Неков обясни, че предпочита да е Любимец 13, понеже е роден на 13 май.) Иначе в социалните мрежи, където младежът е хит номер 1 през последните дни, масово го поздравяват с песента на Мими Иванова “Петнадесет лалета”.

В родната на Неков Силистра и до днес помнят как преди няколко години Мирослав осъдил водоснабдителното дружество, понеже счупил колата си в дупка, останала незапълнена след ремонт на дружеството.

Майка му и баща му са учители. Макар че в годините, когато се подготвял да кандидатства, родителите му работели в САЩ, Мирослав бил достатъчно мотивиран и без външен контрол. За да не пропусне урок по история, която усвоявал жадно не само за изпитите, намерил на брега на Дунав преподавателя си Веселин Аврамов, който бил отишъл за риба. И там провели заниманието. Бил приет навсякъде, но избрал специалността МИО в УНСС. “Момчил винаги е имал отношение към процесите в държавата”, свидетелства Аврамов. И описва възпитаника си като “отличен организатор, пробивен и роден не да бъде пешка”. Ученици и преподаватели в езиковата гимназия, където е завършил с отличие немска паралелка, са горди с него. “Ще се оправи и в Брюксел”, категорична е и класната му Елеонора Горанова.
Момчил сменил преди две години със съдебно решение фамилията си от Димитров на Неков. Неговият род от селото на баща му - Попина, бил известен с прозвището Некови, но бил записан както много българи с името на дядо си вместо с фамилното.

“Момчил е изключително добро момче. Не е конюнктурен, отстоява си позициите и се бори последователно, докато постигне целта. Има и обаяние. А някои хора от БСП, а и други анализатори почват много да спекулират около избирането му на първо място. Какъвто и да е, това е вотът на хората! Щом внушават, че са се объркали за преференцията, значи ли, че са сбъркали и като са гласували за БСП”, заяви Мичо Райковски, шеф на районната партийна организация в “Изгрев”, в която членува Неков. Между другото, в София новата звезда на политиката живее под наем.

“Обикалях цялата страна 2 месеца, като първоначално си промотирах само книгата “От първо лице”. Знаете ли колко мъдрост е закодирана във всеки от нас? А когато имаш и очилата да я видиш под формата на енергия, се получава един неописуем плащ от енергийни връзки. Имам желание, хъс за действия, които явно са оценени”, не е изненадан от пробива си на върха самият Неков.

Освен че се прочу за една нощ, будният младеж спечели симпатиите и на периферия, надхвърляща в пъти лявото. Харесаха го всички редови българи от типа селфмейд (самоизградил се - от англ. - б.а.). Включително Бойко Борисов и Радан Кънев, които със задоволство си спомниха, че са му давали интервюта и са се снимали с него. А в ГЕРБ и Реформаторския блок започнаха на шега да казват, че всъщност имат още един евродепутат. Истината е, че на Неков се зарадваха повече вдясно, отколкото вляво.

“Г-н Неков, не съм симпатизант, нито член на БСП, но бях асистент по международно частно право и право на ЕС по времето, когато в България членството ни в ЕС се възприемаше като екзотика и утопия. Подкрепям ви и като млад човек, и заради принципните си убеждения, че не на партиен, а на личностен принцип трябва да се дава подобен вид доверие”, е написала на фейсбук стената му госпожа, която той е приел за приятел вчера.

В кампанията Неков обяви, че иска паметник на хан Тервел в Брюксел. От дни зевзеци в социалните мрежи го съветват първо да вдигне такъв на Мая Манолова.
Във втората си книга - “От първо лице”, в която е интервюирал 26-те най-важни личности на прехода, сред които президентите и партийните председатели, включително Жан Виденов (с това интервю Неков се гордее - б.а.), Бойко Борисов и Иван Костов, Неков вади следното заключение:

“Лидерството може да обостри капризите, да изгради дистанция и да насади високомерие… Но затова пък лидерът притежава разнороден комплекс от качества, за да успява да води, да обединява, да вижда по-надалеч от другите и да носи отговорността за всичко това.” Превъзбудени фенове на феномена “Неков” създадоха незабавно фейсбук група, призоваваща това да е и следващият лидер на БСП.

Момчил е магистър по политически мениджмънт от СУ “Св. Климент Охридски” и по международни икономически отношения в УНСС. Докторант е във Философския факултет на Софийския университет. Но вчера призна, че вероятно ще му се наложи да довърши другаде докторантурата си. Дали от заетост, или поради факта, че рецензент му е майката на Достена Лаверн - Мария Пиргова...

Освен че заляга над книгите и общуването с хората, младежът определено умее и да се весели. Поне това съдим от публикуваните във фейсбука му снимки и разговори. С една от приятелките му например се закачат с извадки от чалга хита “Хищна хиена”.
:

Неков цитира частта “Депутат ще стана, мамо, най ще е добре...” Страст са му руските песни. На подмятанията, че е фен на чалгата (медиите разпространиха негова снимка насред заведение от този жанр) Момчил уточнява, че харесва всякаква музика, стига да го зарежда с енергия.

“Има много хора, които са известни, но не са избираеми. Аз съм нормален човек. Избирателите на БСП се събудиха. Хората искат да видят някой като тях в политиката.” Така обяснява Момчил безпрецедентния си пробив. Не с нумерология и грешки на растежа на Изборния кодекс, а лично и само със себе си - защото е непринуден и млад.