Членове на "Ал Кайда" влизат у нас с потока бежанци от Сирия, а държавата няма възможност да вземе мерки срещу тях. Това заяви пред "Преса" експертът по тероризъм о. р. полк. Иван Бояджиев, бивш секретар на МВР. Той е категоричен, че Турция умишлено насочва бежанците към нас, за да ни дестабилизира. Заради засиленият бежански поток към страната ни има риск от навлизане на радикализирани елементи, предупреди вчера и премиерът Пламен Орешарски. Според вътрешния министър Цветлин Йовчев Европейската комисия официално е признала, че в България, Гърция и Кипър има извънредна ситуация с бежанците от Сирия.
"Това, което става в момента е катастрофа за България или поне причина за катастрофа, смята експертът Иван Бояджиев .

"Всеки от тях (бежанците) струва над 1000 лв. плюс 65 лв., които им се дават на ръка. Тези пари са много за нас, като имаме предвид, че над 500 000 пенсионери се издържат месечно с по 200 лв. Ние сме пред срив на социалната ни система", аргументира се експертът по сигурността. Бояджиев смята, че бежанците съвсем не минават през Турция без контрол. "Като знам маниера на турските тайни служби предполагам, че искат да засилят натиска върху България и да влошат още повече нашето икономическо положение. Имам данни, че турските ги лъжат, че отивайки в България те ще попаднат едва ли не в един рай. Че тук ги чакат и жилища и работа, и детски градини. Сирийците не са хора, които ще работят земеделие, както ни убеждават от Агенцията за бежанците. Те са предимно търговци и дребни занаятчии. Идват с много деца, дори и с по две жени", обяснява Иван Бояджиев.

Турция в момента имало половин милион бежанци. Страната се задъхва, а сирийците живеят в лагери на палатки и мизерията и мръсотията е страшна.

"Част от бежанците стоят по 2 -3 месеца там и явно ги обработват МИТ (Националната разузнавателна агенция на Турция - б. р.). Защото има данни, че някои от сирийците съвсем безнаказано минават през цяла Турция и безнаказано пресичат нашата граница. В никакъв случай да не се намалява срокът за проверка на бежанците от 6 на 3 месеца.. Някой каза, че тези, които били с деца, не трябва да се проверяват. Нищо не пречи на "Ал Кайда" да е закачила на своя клон бащата.. Казват, той няма да стане камикадзе заради децата. Ами никой не го кара да става камикадзе, той ще бъде отговорник, той ще бъде ръководител. Това не трябва да се забравя и чужденците трябва да се проверяват. Не случайно израелците твърдят, че Сирия се е превърнала в лагер за обучение на "Ал Кайда". Убеден съм, че в България вече има много членове на "Ал Кайда", които рано или късно ще се прояват, ако не се вземат мерки. Имам информация, че някои от дошлите тук се пишат сирийци, а говорят с арабски акцент. В арабските говори има разлика в акцентите. А тези "сирийци" с йордански акцент са членове на "Ал Кайда"", категоричен е спецът по сигурността Иван Бояджиев.