Протестиращите лекари от Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) София-град са внесли петиция до премиера Пламен Орешарски, в която се настоява той да предприеме "необходимите действия във връзка с неадекватното поведение на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева по повод протеста".
Това съобщи д-р Светла Богданова, заместник-директор на ЦСМП.

По-рано днес министър Андреева заяви, че върху протестиращите медици имало политически натиск и това е причината за протеста им.
В петицията е допълнено, че с действията си и изказванията си министър Андреева е внесла "изключително напрежение и в без това трудната работа на медиците в Центъра".

Протестиращите настояват премиера Орешарски да се разпореди и да бъдат отменени всякакви действия за уволнението на директора на Центъра - д-р Георги Гелев, както и директора на дирекция "Медицински дейности" - д-р Ангел Ангелов.

В писмото на лекарите, изпратено и до медиите, се посочва, че втори ден продължават протестите на работещите в Център за спешна медицинска помощ - София в подкрепа на директора му - д-р Георги Гелев, както и за законните му искания за по- добри условия на труд и неговото адекватно заплащане.

В писмото си лекарите изразяват недоволството си от отказа на Министерство на здравеопазването да се съобрази с внесената на 29 май петиция, както и че продължават инсинуациите и манипулациите от Министъра на здравеопазването - д-р Таня Андреева пред официалните институции и медиите.
"Същата размахва като сериозен аргумент за допуснати нарушения поръчания от нея и изготвен одитен доклад, в който услужливо са посочени изключително смешни изводи, неподкрепени с никакви конкретни доказателства", се посочва в писмото.

Лекарите от спешната помощ отхвърлят изводите от одитния доклад за управлението на спешната помощ, както и заключенията за фалшифициране на документите по случая с починалата Елизабета Димитрова.

"От цялото поведение на министъра на здравеопазването пред електронните медии личи неистовото й желание да уволни д-р Георги Гелев, без да се съобрази с реалната обстановка в страната, предвид обстоятелството, че и други големи центрове за спешна помощ - Пловдив, Русе, В. Търново и Шумен се присъединиха към протеста ни.

Отделно от това, към протеста се присъединяват и съсловните организации - Български лекарски съюз и Асоциацията на работещите в спешна помощ. Подкрепа на д-р Гелев оказват и редица изтъкнати негови колеги - директори на болници, национални консултанти, както и много граждани”, се посочва още в писмото.