Началото на риболовния сезон донесе невероятна радост за димитровградчанина Пламен Петков, когато още първите му опити да хване сом на фирмения язовир на „Неохим” се увенчаха с успех, предаде пресаташето на компанията Мария Василева.

И то какъв? Хищната риба с тегло 42 кг и дължина 1.96 м бе извадена на брега на трети сектор на водоема само 10 минути, след като захапва стръвта. Новината мълниеносно стигна до десетките любители на този здравословен спорт край водоема. Във всяка работа си има доза късмет, но в случая Пламен съвсем съзнателно е преследвал целта си и е направил нужната подготовка: със сомска въдица – система буй, и апетитен шаран от над кило.

Макар че е на 32 години, Петков се запалва по рибарлъка преди двадесетина години. От дете придружава по реки и язовири баща си Антон, който работи като охранител. И вече се ползва със славата на един от най-опитните риболовци в общината.

През м.г. Пламен също улови сом с исполински размери на яз. Черногорово. През 2013-а бе отбелязан своеобразен рекорд на забележителни с размерите си екземпляри – 12 сома с тегло около 40 кг и дължина около 2 м, и едри, стигащи до 15 кг шарани.

На водоема ежегодно организират риболовен турнир, в който участват риболовци от различни краища на България.