Държавата ще възстанови известната допреди няколко години линия 150 за спешни медицински случаи. Министърът на здравеопазването Таня Андреева съобщи, че ще има паралелна телефонна линия 150, за да се улесни работата на спешната помощ. Целта, според министър Андреева, е по-бърза връзка и по-бързо реагиране от страна на диспечерите и на екипите на "Спешна помощ".
Междувременно премиерът Пламен Орешарски не каза дали ще уволни д-р Андреева заради скандалите със Спешната помощ.

Здравният министър д-р Таня Андреева подчерта в кулоарите на парламента, че заплатите не са решение на проблемите в спешната помощ и каза, че е получила сигнали, че има политически натиск част от служителите да излязат на протест.

„Предложен е за освобождаване д-р Гелев като директор, тъй като проверяващите институции са на мнение, че това изцяло е в правомощията на директора на Центъра за спешна помощ в София - по отношение на организацията, административна и оперативна работа, на контрола, е въпрос на мениджмънт на тези лечебни заведения. В момента той е в отпуск по болест, но ще назнача изпълняващ длъжността, докато д-р Гелев се върне на работа, защото очевидно след 4 месеца болнични организацията на центъра още повече се е влошила", коментира Андреева.

Спешната помощ е проблем, който не може да се реши в кратки срокове, призна премиерът Пламен Орешарски. По думите му системата не може да се подобри само с увеличаване на заплати. Орешарски не коментира дали ще уволни заради скандала със Спешната помощ министър Андреева:

„Спешната помощ е проблем, дори в програмата е записано, че приоритетна мярка е стабилизирането на спешната помощ. Сигурно не сме направили достатъчно, но за съжаление, последният неприятен случай е още един повод да се прегледа цялостното функциониране на системата и да се работи върху слабите пунктове в нея. Заплащането е слабост в много сектори, има недостиг и на кадри, и на техническо оборудване, но това трудно може да се направи за кратко време. Предстоят разговори за цялостното състояние на здравеопазването - на моето внимание е и състоянието на болничната помощ, финансирането, здравната каса".

Темата за телефон 150 и за заплатите на медиците отново излязоха на дневен ред, след като закъснение на екип на Спешна помощ доведе до смъртта на 40-годишна жена в София.