bTV уволни дългогодишната си кореспондентка Антоанета Николова в навечерието на посещението на премиера в Рим.

Според потърпевшата причината за това е станал нейният репортаж за провалената среща на Пламен Орешарски с италианския министър-председател Матео Ренци от преди седмица.

Николова е изпратила и писмо до шефът на новините на bTV Венелин Петков, копирано и до всички нейни колеги от нюзрума на телевизия. Ето го и него:

Защо не аз, а друг отразява посещението на Премиера в Рим:

Открито Писмо


Уважаеми г-н Директор и Колега,

Налага се да се обърна към теб, тъй като пред правителствените институции си поставил под въпрос професионалните ми качества. Качества проверени 16 години в DEUTSCHE WELLE Radio и TV, SKY News Corp. Italia и още толкова важните 8 години – в bTV.

От правителствените служби ме уведомиха, че си се “извинил” за дадена от bTV (неопровергана!) информация около злополучната и бeзпрецедентна отмяна на срещата на Премиера с Матео Ренци в Италия миналата седмица с “лоша работа ”и “неспособност “на кореспондента, т.е мен. Т.н “извинение” бе направено публично достояние от самите тях пред медийна публика, политици и дипломати.

Пак от тях научих , че им гарантираш приемлива информация, заменяйки ме с друга колежка, която да отрази втория опит за среща на премиера в Рим.

Освен това си им обещал, че лично ти ще напишеш текста на кореспонденцията ми от Рим за въпросната несъстояла се среща.

Тъй като въпреки осигурената от мен логистика за отразяване на събитието се оказа, че в крайна сметка замяната е факт, ще ти бъда благодарна, ако все пак увериш както мен така и всеки като мен, че занапред няма да има “жертви” на натиск и отхвърляне с лека ръка на проверена професионална работа.

По мое мнение само така би могъл да защитиш публично заявените амбиции да ръководиш без натиск информацията на bTV и да осигуриш на работещите журналисти спокоен климат на работа без да треперят, че ще си загубят заплащането и позициите.

Уточнявам още веднъж, че е въпросната информация на bTV (дала първа новината, на която се позоваха всички останали медии), беше тройно проверена и неопровергана.

С уважение Антоанета Николова


От телевизията твърдят, че причина за уволнението е съвсем друга. От медията изпратиха официално становище по случая.

Становище на bTV Media Group по повод медийни публикации за причините за прекратяване на договора с кореспондента

bTV Media Group отговорно заявява, че причината за прекратяване на договора на кореспондента Антоанета Николова не е упражняване на цензура или следствие на вероятност за отпадане на участие на премиера Пламен Орешарски в предаване на медиата.

Решението за прекратяване на договора на Антоанета Николова се обсъжда в последните няколко месеца и е част от преразглеждането на договорните отношения на медията с външни контрагенти.

В отговор на обвиненията на г-жа Николова, искаме да подчертаем, че в bTV Новините и актуалните предавания няма фаворитизиране на нито една политическа фигура. Гости в ефира на bTV са всички политически и обществени лица. Актуалните и неудобни въпроси не са спестени на никого и това може да се проследи в репортажите и публицистичните предавания в последните месеци. bTV често получава обвинения от политически фигури в критичност, но сме наясно, че това е следствие на безкомпромисната политика на bTV Новините да търси истината. Журналистическата истина е във „Всички гледни точки”.

През последните години сме свидетели на уволнения и напускане на знакови журналисти от различни медии в България. Това, което не бива да се допуска обаче е тяхната несправедлива съдба да бъде приписвана на журналисти, които не са известни в обществото с критични материали или разкрития, но спекулират с наболелия проблем.

bTV Media Group потвърждава, че има отправена покана за интервю към премиера Пламен Орешарски в предаването „120 минути” по повод годишнината от встъпването му в длъжност.

Към момента правителственият пресцентър не е потвърдил това интервю. Категорично заявяваме, че нито един представител на медията не се е свързвал с представители на пресцентъра, за да се „извинява”, да „обещава” или „да гарантира приемлива информация”, както твърди госпожа Николова. Напротив, ние гарантираме силна журналистика и обективно представяне на информацията за всичко и всеки, включително и за министър-председателя на Република България.