Силите за сигурност освободиха някои, но не всички заложници в търговския център в Найроби, съобщи началникът на кенийската полиция малко след отекването на силни експлозии.

"Поздравления за нашия екип от различни агенции, току-що успяхме да спасим няколко заложници", заяви началникът на полицията Дейвид Кимаийо в съобщение в Туитър в третия ден от обсадата. "Ние печелим все повече преднина пред агресорите", допълни той.

Гъсти облаци черен дим се издигнаха от комплекса след поредица от силни експлозии и интензивна стрелба, съобщи кореспондентът на Франс прес на място. Районът около мола е изпълнен с кенийски войници и бронетранспортьори, а медицинските служители и репортерите получиха указания да се прикрият.

Линейки пристигнаха на място, а над търговския център прелитаха самолети. Търговският център е под обсада от сомалийски ислямисти, свързани с "Ал-Кайда", от събота насам. При атаката са загинали 69 души, а 63 са в неизвестност.

Представител на кенийските специални сили заяви пред Франс прес, че силите на реда са решили да прекратят обсадата със сила. "Видях ги веднъж, не мога да ги гледам повече. Това беше игра на криеница. В крайна сметка трябваше да използваме сила, трябваше да приключим с тези хора", заяви той.