Предлагането на имоти на пазара продължава да надвишава търсенето въпреки оживлението и ръста при сделките, които се наблюдават през първото полугодие, сочат данни на консултантската компания ЕРА България.

През първите шест месеца на годината от компанията отчитат 23% ръст на сделките, съобщи изпълнителният й директор Теодора Димитрова. Всеки месец в офисите на компанията се регистрират 50-100 нови клиенти, които искат да закупят имот, допълни тя.

Основно клиентите търсят своя първи собствен дом или искат да сменят сегашното си жилище с по-добро. Много от тях през последните години са отлагали сделка заради силния спад на цените в очакване на стабилизация, коментира Димитрова.

Стабилизацията на цените е вече налице, посочва агенцията. Резките спадове са в миналото и движенията са от порядъка на 1-3 на сто в низходяща посока, като тенденцията ще се запази и през следващите месеци, посочи още тя.

Резки промени на пазара на имоти не се очакват, а в районите с концентрирано засилено търсене – например столичният квартал „Младост“ или в районите около станциите на метрото, спадовете на цените вероятно ще спрат и дори да видим опит за растеж, прогнозира Димитрова.

От края на 2012 г. се наблюдава забавяне на темповете на спад на цените на кв. м не само в България, а и в Европа, сочат данните на компанията. В края на миналата година средната цена на кв. м жилищна площ в София е достигала 737 евро, а към март 2013 г. вече е била 727 евро. За страната средната цена е била съответно 447 евро към края на 2012 г., а към края на март – 443 евро.

Средната цена на най-търсените жилища – двустайни и тристайни апартаменти, за София е 50-60 хил. евро, а за големите градове като Варна и Бургас – 35-45 хил. евро.

На пазара на имоти се наблюдава и друга тенденция – намалява делът на привлечения ресурс от кредит, с който купувачите финансират сделките с жилища, въпреки, че се наблюдава бавен спад на лихвите. Данните на агенцията сочат, че средната лихва по ипотеките към края на миналата година е била 7%, а през април – 6,9%. Практиката на купувачите напоследък обаче е да продадат други наследствени имоти и с парите да финансират новата сделка. Ако се стигне до кредит, купувачите се стараят той да е не повече от 50% от цената на сделката.

Като един от основните проблеми на жилищния пазар у нас от агенцията посочват липсата на ясна регламентация на дейността на посредниците, поради което всеки, без значение от компетентността си, може да упражнява брокерска дейност.