След планираното прекъсване на аналоговия сигнал на 30 септември между 350 000 и 1 000 000 български домакинства, които сега разчитат само на ефирен телевизионен сигнал, може да останат без каквато и да е телевизия. Това поясни  председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков. За това той апелира мултиплекс операторите да качат карти и списъци с населените места, където ще има и където няма да има цифров сигнал.

В някои от районите, където са раздадени декодери, хората също могат да се окажат без сигнал, предупреди шефът на КРС Веселин Божков. Причината е в това, че на първо време е предвидено цифровият сигнал да покрива 85, а не 100% от територията на страната.

"Затова аз апелирам и към българското правителство, и към законодателните органи, защото това трябва да се реши. И още повече – след като си постигнал веднъж този процент, обърнете внимание, ние не казваме по-нататък това да бъде доразвито, тоест, ако към днешна дата, при стартирането имаш 85 процента задължително покритие, по-нататък да стане 95, 99 процента. Тоест това не стои като задължение на мултиплекс операторите и затова трябва да се измени нормативната база може би", заяви Веселин Божков.

От КРС предупредиха, че ако не се вземат спешни мерки, след 30-ти септември хората, които ще останат без аналогова телевизия, на практика ще бъдат принудени да станат клиенти на кабелни мрежи или просто да си купят сателитни чинии. Въпреки трудностите Божков смята, че поредно отлагане на цифровизацията няма да реши проблемите.

По хубаво е да тръгне и да започне проба-грешка, и то явно, че ще възникнат някои проблеми. Въпросът е да се реагира много гъвкаво и адекватно и в информационната кампания, обясни той.

КРС очаква следващата година правителството да отпусне целеви пари за цифровизация, а не както е било преди – за тях да се разчита на няколко министерства.