Бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън, който разкри мащабната програма на САЩ за наблюдение на електронните комуникации, живее под охрана на таен адрес в Русия и понякога излиза с маскировка, но остава в толкова голяма опасност, че дори посещенията на роднините му могат да застрашат сигурността му, заяви неговият адвокат.

Сноудън избягва всякакви контакти с медиите, откакто пристигна в Русия с полет от Хонг Конг през юни и адвокатът му Анатолий Кучерена се превърна в негов неофициален говорител. "Аз съм единствената му връзка с външния свят в момента. Дори контактите му с родителите му стават чрез мен", заяви Кучерена в интервю за седмичното списание "Итоги".

Той разказа малко подробности за това как Сноудън запълва времето си, но заяви, че може да излиза навън с маскировка. "Той може да мине покрай вас и вие да не го разпознаете. Това е въпрос на дрехи и малки промени във външния му вид. Така че не мамя никого, той наистина се разхожда свободно по улиците", заяви Кучерена.

Сноудън напреднал бързо в ученето на руски език, каза още адвокатът у. "Той учи невероятно бързо що се отнася до руския език. Нуждае се само от няколко часа или дни, за да научи основите и да започне да говори", заяви Кучерена в друго интервю за телевизия RT, което ще бъде излъчено днес.

Сноудън прекара повече от един месец в транзитната зона на летище Шереметиево в Москва. 30-годишният бивш служител на ЦРУ е издирван в САЩ, след като разкри подробности за масовото наблюдение, извършвано от Агенцията за национална сигурност. Кучерена заяви, че макар да води живот в изолация, Сноудън не съжалява за решението си да се откаже от живота си в САЩ.

Адвокатът, който е и съветник на президента Владимир Путин, заяви, че работи безплатно, тъй като Сноудън разполага с малко лични средства. Бащата на Сноудън се очаква да пристигне в Русия и "въпросът за бъдещата му дейност ще бъде обсъден на семеен съвет", каза Кучерена пред телевизия RT.

"Не мога да ви дам някаква дата, но скоро той ще дойде в Русия и ще се срещне със сина си. Заедно с баща му ще пристигне и майка му и вероятно баба му или дядо му", заяви адвокатът. Той обаче предупреди, че посещението на семейството може да застраши сигурността на Сноудън, тъй като американското разузнаване може да го използва за откриване на скривалището му. "Бившите колеги на Сноудън могат да опитат да използват пристигането на родителите му, за да проследят местонахождението му. Имам конкретна информация, която не мога да разкрия сега, че нивото на опасност е много високо", отбеляза Кучерена пред списание "Итоги".