От 06.00 часа на 20.09.13 г. до 06.00 часа на 23.09.13 - служители на ГД "Гранична полиция" са установили общо 368 лица, преминали нелегално турско-българската граница, от които 226 са сирийски граждани, съобщиха от МВР.

Общо капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция по бежанците и в специализираните домове на МВР е 2230 лица. Капацитетът на ДАБ е надхвърлен със 302 места.

Основен проблем в работата РДГП – Елхово е невъзможността за своевременно настаняване на лица с изтекли заповеди за задържане в транзитните центрове на Държавна агенция по бежанците и специализираните домове на Дирекция "Миграция" – МВР.

Продължава оглеждането и търсенето на подходящ сграден фонд за първоначално приемане и настаняване. Със съдействието на Българския Червен кръст е активен кратък номер 1466 на трите мобилни оператори, като с един sms всеки може да дари 1 лев. Активирано е и онлайн дарение на сайта на БЧК. Събраните средства ще бъдат насочени към Националния оперативен щаб. С тях ще се открият хранителни пунктове, за да може поне веднъж на ден бежанците да получават топла храна.

Актуализиран е съставът на екипите от медицински специалисти, които ще извършват медицинското обслужване в пунктовете за първичен прием на бежанци. Към момента няма риск от усложняване на епидемиологичната обстановка.