Законопроект за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения, внесен от депутатите от ДПС Нигяр Джафер и Тунчер Кърджалиев на 27 май тази година, прие на първо и второ четене Народното събрание, предаде БГНЕС.

Законопроектът е бил приет единодушно на заседание на здравната комисия вчера, а причината в зала първо и второ четене да се гласуват в един е същността на проекта и нуждата от своевременна реакция.

Промените се внасят спешно, защото има опасност от началото на юни 1708 общопрактикуващи лекари да отпаднат от системата. Проблемът е, че тези лекари нямат придобита специалност по обща медицина, обясни Тунчер Кърджалиев.

По думите му няколко причините общопрактикуващи лекари да не се зачислят са няколко. Има нежелание и напреднала възраст на някои от лекарите, но същевременно има и неуредици в здравеопазването през последните 13-14 години, а именно - дългото откъсване от практика по време на специализация, забавяна акредитация на практики, в които се извършва специализацията, обясни той.

Народният представител от ДПС обясни, че с промените ще бъдат засегнати трите групи общопрактикуващи лекари без специалност - незачислени за специалност, зачислени за специалност, но с недовършена специалност по обща медицина и новозавършилите лекари.

Предлагаме в срок до една година да бъдат зачислени тези, които практикуват като общопрактикуващи лекари и не са зачислени, и в рамките на пет години специализацията да бъде завършена", сподели Кърджалиев.

Промените са в изпълнение на директива на Европейския парламент от 2005 г., в която се посочва, че не може да има общопрактикуващ лекар без специалност и бяха приети с пълно единодушие в пленарната зала.