Ислямистките бунтовници от сомалийската групировка Ас Шебаб, които поеха отговорност за атаката срещу търговския център Уестгейт в Найроби, при която загинаха най-малко 68 души, заплашиха да убият държаните от похитителите заложници.

"Разрешаваме на муджахидините вътре в сградата да действат срещу пленниците", заяви говорителят на Шебаб Шейх Али Мохамуд Рейдж в декларация, публикувана на ислямистки сайт. Ислямистите са блокирани от събота в търговския център и държат неопределен брой заложници. Около 1000 души вече бяха освободени.

В съобщението си групировката твърди, че поддържа връзка с агресорите и осъди опитите за сплашване от силите "на Израел и на други християнски правителства". "Казваме на тези християни, които действат срещу муджахидините, да имат милост към своите пленници", заяви говорителят. Той допълни, че заложниците "обират плодовете от натиска върху муджахидините".

Кенийските сили започнаха рано тази сутрин нов щурм срещу ислямистите, повече от 40 часа след началото на атаката в събота. Интензивна стрелба и силни експлозии бяха чути от журналисти на Франс прес на място.