Ден след триумфа си на изборите германският канцлер Ангела Меркел започва днес процес на преговори с потенциални партньори за това как да бъде управлявана най-голямата икономика в Европа.

След предизборна кампания, основана на имиджа на Меркел като спокоен, разумен и вдъхващ спокойствие ръководител на кризата в еврозоната, тя изведе своя Християндемократически съюз (ХДС) близо до първото си абсолютно мнозинство от половин век насам. "Републиката на Меркел" гласеше заглавие на коментар в новинарския сайт Шпигел онлайн, според който след убедителната победа, донесла трети мандат на канцлера, "Германия най-сетне става земята на Ангела Меркел".

Вярна на стила си, Меркел обеща, че "ще използва резултата отговорно и внимателно", но подчерта, че смята да изпълни целия си мандат до 2017 г. Поздравления заваляха от цяла Европа, а еврото укрепи позициите си в азиатската търговия, тъй като инвеститорите са щастливи от приемствеността, донесена от Меркел.

ХДС и баварските съюзници съкрушиха лявоцентристките си опоненти със "супер резултат" от 41,5% от гласовете на избирателите, както го нарече сияещата канцлерка. Това е най-добрият резултат на партията й от 23 години насам. Но шокиращото поражение на съюзниците на Меркел от пробизнес Партията на свободните демократи, които след повече от половин век в парламента сега останаха извън него, означава, че тя ще трябва да търси нов коалиционен партньор.

Най-вероятният кандидат е лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП), която получи малко под 26%. Нейният кандидат Пеер Щайнбрюк заяви късно снощи, че "топката е в полето на Меркел. Тя трябва да сформира мнозинство".

Втората възможност е коалиция с лявоориентираните еколози от Зелената партия, които спечелиха 8,4%, въпреки че по време на предизборната си кампания и двете партии изключиха възможността за подобен съюз заради големите си политически различия. Предпазлива и внимателна както винаги, Меркел заяви късно снощи, че ще изчака окончателните резултати, след което ще действа "стъпка по стъпка".

"Няма да играем ва банк", каза тя, използвайки термина от хазарта за високо рисково начинание. Наблюдателите очакват дни и дори седмици на тежки преговори за политиките и министерските постове между потенциалните партньори. Каквато и форма да приеме новото правителство, коментаторите не очакват сериозни последиците за еврозоната и останалия свят. Кели Тео от Ай Джи Маркетс заяви, че ключът е в приемствеността, която третият мандат на Меркел ще донесе.

"Изборите предизвикаха международен интерес, тъй като еврозоната излиза от рецесия и пазарите предпочитат приемственост", отбеляза маркетинговият стратег. Италианският премиер Енрико Лета изрази задоволство от "добрия резултат за ЕС", отбелязвайки, че евроскептичната партия "Алтернатива за Германия" не успя да влезе в парламента. Президентът на ЕС Херман Ван Ромпой изрази увереност, че Германия ще остане ангажирана с "просперираща Европа". Френският президент Франсоа Оланд поздрави Меркел в телефонен разговор, по време на който двамата са се съгласили "да продължат близкото си сътрудничество, за да посрещнат предизвикателствата пред европейския проект". Британският премиер Дейвид Камерън съобщи в Туитър, че "очаква да продължи близката си работа" с Меркел.

Що се отнася до сценарий с голяма коалиция между левите и десните, анализаторът от Беренберг Банк Холгер Шмидинг заяви, че ГСДП като цяло подкрепя политиката на Меркел спрямо еврото, включително противопоставянето на евробоновете. Тъй като в предизборната си кампания ГСДП изведе на преден план проблеми на социалната справедливост и помощ за работещите бедни, тя вероятно ще поиска смекчаване на някои от нейните собствени тежки реформи на пазара на труда, предприети преди десет години, и ще настоява за минимално трудово възнаграждение, важащо за цялата страна.

Партиите вероятно ще се договорят за малки стимули чрез парите за инфраструктура, за леко увеличаване на данъците върху доходите и постепенно намаляване на субсидиите за слънчева и ветрена енергия, отбелязва Беренберг Банк. Съюзът с ГСДП, както в периода 2005-2009 г., ще улесни Меркел при прокарването на политиката си в Горната камара на парламента, в който са представени 16-те провинции и където "червено-зелената" опозиция има мнозинство.

Големите губещи снощи, партньорите на Меркел от ПСвД, останаха за първи път от 1949 г. извън парламента, губейки близо 10% спрямо последните избори заради грозни вътрешнопартийни борби. Вицеканцлерът Филип Рьослер заяви, че това е "най-горчивият и тъжен час" за партията му, от която е и досегашният външен министър Гидо Вестервеле. Тя започва процес на търсене на нови лица и вероятна смяна на ръководството си.

По ирония на съдбата консерваторите спечелиха по-малко гласове от левите партии, взети заедно – ГСДП, зелените и крайнолявата Линке, която получи 8,6%. Но ГСДП и зелените последователно отхвърляха възможността за коалиция с партията, наследник на комунистите от Източна Германия.