България е на 28 място в класацията за най-подходящите държави за чуждестранни инвестиции според американското списание за политика и финанси "Форин полиси".

В това издание на класацията България е с 8 позиции по-надолу, миналата година тя се нареди на 20 място. Индексът, съставен от икономистът Даниел Алтман, оценява държавите според 8 фактора: икономически растеж, финансова стабилност, физическа сигурност, корупция, независимост от правителството, сътрудничество с местни партньори, контрол върху капитала и обменни курсове. Целта на индекса е да се проследи как даден фактор ще се отрази на преките чуждестранни инвестиции за период от 5 години.

България и Македония са най-добрите държави за инвестиции на Балканите, отбелязва списанието. Македония се нарежда на 29 място, като бележи ръст с 5 позиции от миналата година. Гърция е класирана на 101 място и е описана като една от най-лошите страни за инвестиции в региона. Румъния е на 48 място, а Сърбия на 55-то. Босна и Херцеговина се нарежда на 82 място. Заради политическата криза Турция изпада до 79 място.

Класацията на "Форин полиси" поставя на челните места държави, които имат голям потенциал за икономически ръст. Освен Хонконг, Тайван и Катар на първите места се нареждат все повече африкански държави, като Ботсвана и Гана. Най-лошата държава за инвестиции е Венецуела на 112 място, заради протестите и заплахата от гражданска война.

От европейските държави по-напред в класацията са Полша на 14 място, Чехия на 21 позиция, Унгария на 38 място, Холандия на 51, следвана от Швеция, Албания и Австрия на 56 място. Силно засегнатата от кризата Португалия е на 64 позиция, а Испания е на 89 място. Тази година Украйна не е включена в класацията, но миналата година е поставена на 97-мо място, една позиция преди Русия.

САЩ се нарежда на 26 позиция, Китай е на 60-та, Япония е на 70 място. Русия е на една от последните позиции в класацията, на 108 място.