Българският народ препотвърди по недвусмислен начин европейската си ориентация. За пореден път гражданите показаха, че националното разединение съществува само в представите на отделни политически лидери.

Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в изявлението си по повод проведените избори за депутати в Европейския парламент.

Новоизбраните членове на ЕП получиха подкрепа от гражданите да работят за засилване на интеграционните процеси и все по-видимо участие на България в определянето на европейския дневен ред.

Народът каза "не" на евроскептицизма и антиевропейската реторика. Българският народ каза "да" на европейската интеграция. България е една от много малкото държави-членки, която няма да изпрати антиевропейски партии в Европейския парламент, отчете Плевнелиев.

Тезата, че европейските избори обикновено имат ниска избирателна активност и това е нормално, не ме удовлетворява. За съжаление, политическата обстановка в страната през последната една година и качеството на дебата се отразява негативно върху избирателната активност, критикува Плевнелиев.

На този фон, още по-неразбираема е позицията на мнозинството в народното събрание и фактът, че вече пет месеца те отказват да обсъдят моето предложение да бъде проведен референдум за изборните правила, заяви държавният глава.

Масовото използване на преференцията е поредното ярко доказателство, че народът трябва да бъде попитан на референдум и да се произнесе дали да бъде засилен мажоритарният елемент в бъдещи избори, каза той. Плевнелиев отчете като най-притеснителен факт корпоративния и купен вот.

Като президент спазвам стриктно конституцията затова не мога да коментирам как тези избори ще се отразят на правителството. Парламентарно представените партии имат своята голяма отговорност. Съдбата на Народното събрание се решава от партиите в него, каза още той.

В президентството коалиции няма да се правят. Политическо брокерство от мен не очаквайте. Управляващите много добре да си направят изводите какво им казаха избирателите в неделя, препоръча Плевнелиев.