Градушка с големина на яйце удари Провадия към 17.30 часа вчера, съобщи Петел, чиито читатели изпратили снимки от бедствието. Град валя още в Девня и Тодор Икономово.

Бедствието е потрошило автомобили на местни хора, показват снимките. За да илюстрират колко са големи парчетата градушка, хората са ги снимали до сантиметър и до яйце.

Градушка, по-голяма от лешник, е унищожила цялата реколта в близкото село Московец. "В началото на май пак такава природна стихия уби посевите, а сега ги довърши. Валя 20 минути, но беше достатъчно. Няма да имаме нито чушки, нито домати, ще гладуваме през зимата", кахърят се местните. За сега от община Карлово не съобщават къде има щети след снощния порой.

Градушка помля и шуменското село Ивански във 17.00 часа вчера.

Градушката, която се изсипа в шуменското село на места бе с големина на орех, сигнализира читател на БГНЕС, изпратил ни снимки във Фейсбук страницата на агенцията. От снимките се вижда големината на ледените топчета, засипали тревата.

За днес е обявен Оранжев код в 11 области на Западна и Югозападна България заради опасности при интензивни валежи и гръмотевични бури.

Кодът е в сила за областите Видинска, Врачанска, Монтанска, Ловешка, София област, София град, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка и Смолянска. В тези области валежите ще са придружени с гръмотевични бури, градушки и шквалови прояви на вятъра - резки промени в посоката и скоростта му. Очакват се значителни количества валежи - между 40 и 60 л/кв.м.

За останалите 17 области в страната на изток е обявен жълт код заради обилни валежи и гръмотевични бури. В областите с жълт код също се очакват интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури, градушки и шквалови прояви на вятъра - резки промени в посоката и скоростта му и количества валежи до 35 л/кв.м.

Метеорологичната обстановка в страната ще се усложни, причината е бавноподвижен средиземноморски циклон, предупреждават синоптиците. През деня валежите ще продължат, в много райони ще бъдат значителни по количество. Очакват се гръмотевични бури с бързи и резки промени в посоката и скоростта на вятъра. Ще има градушки. От северозапад ще започне да прониква студен въздух, температурите ще се понижават и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по високите западни полета малко по-ниски.