Дългогодишният репортер и кореспондент на bTV в Рим Антоанета Николова е била уволнена предсрочно от новинарския екип по решение на директора на "Новини, актуални предавания и спорт" Венелин Петков, съобщи "Дневник".
Според потърпевшата повод за това става съобщената на 21 май първо от нея новина за отменената среща на премиера Пламен Орешарски с неговия италиански колега Матео Ренци в Рим. От телевизията твърдят, че причина за уволнението е "незадоволителната работа на госпожа Николова като кореспондент".

Според Николова информацията за отмененото посещение, която в крайна сметка е проверена и остава неопровергана, е имала потенциала да попречи на предварителна уговорка за гостуване на премиера в bTV - "среща на добра воля", както тя я нарича в свое писмо, изпратено днес до медиите. В него тя накратко изрежда последователността на събитията до нейното уволнение.

Журналистката коментира, че е имала подготовка и купени билети за Рим, но е била заменена като кореспондент още в края на деня, когато е била съобщена новината (21 май). За промяната е разбрала първо от организаторите на визитата в Италия. От медията обяснението пред нея е било, че кабинетът предлага на телевизията безплатен транспорт.

Визитата на премиера в италианската столица в крайна сметка бшее отразена от Десислава Ризова, дългогодишен политически репортер на bTV.

"Решението тя да замине беше взето миналата седмица, след като Антоанета Николова наруши един от основните принципи в журналистиката – обективността. В първоначалната версия на репортажа й за провалената среща между българския и италианския премиер миналата седмица напълно отсъстваше българската позиция по скандала. Позицията, изразена от посланика в Рим Марин Райков, беше записана и веднага след това - публикувана от всички други български медии. Наложи се репортажът на Антоанета Николова за централната емисия да бъде основно преработен заради пропуска й, а позицията на посланик Райков да бъде излъчена от записа на друга телевизия. Последващо интервю на Антоанета Николова с посланик Райков беше излъчено едва в късната емисия в 23,30 ч.", обяснява в писмо Венелин Петков.

Попитан за причината за нейното уволнение той допълни, че договорът на Антоанета Николова е бил до 5 юли. "Той нямаше да бъде подновен заради незадоволителната работа на госпожа Николова като кореспондент. Изпратеното от нея публично писмо представлява откровен опит за манипулация и цитира абсолютно неверни твърдения. То уронва доброто име на компанията и авторитета на журналистите, работещи в bTV Новините. По тази причина договорът й е прекратен предсрочно, съгласно предвидените в него клаузи."

Въпросното писмо бе разпространено публично вчера, 28 май. Николова заяви, че първоначално го е пратила само до Петков и колегите си от новините. След това го е публикувала и в профила си в социална мрежа, но е била помолена лично от Петков да го свали, тъй като дискредитира него и колегите им. След това обаче то се появи в сайта Chronicle.bg.

Журналистката пояснява: "Специално и пред свидетели питах правителствената служба дали те са имали проблем че съм дала информацията или какво? Отговорът бе, че ги е търсил Венелин. Бил притеснен дали няма да падне уговорка с тях за гостуване в bTV."