Оранжев код е обявен за 30 май в 11 области на Западна и Югозападна България заради интензивни валежи и гръмотевични бури, съобщиха от НИМХ.

Оранжевият код е в сила за областите Видинска, Врачанска, Монтанска, Ловешка, София област, София град, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка и Смолянска. В тези области валежите ще са придружени с гръмотевични бури, градушки и шквалови прояви на вятъра - резки промени в посоката и скоростта му. Очакват се значителни количества валежи - между 40 и 60 л/кв.м.

За останалите 17 области в страната на изток е обявен жълт код заради обилни валежи и гръмотевични бури. В областите с жълт код също се очакват интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури, градушки и шквалови прояви на вятъра - резки промени в посоката и скоростта му и количества валежи до 35 л/кв.м.

Метеорологичната обстановка в страната ще се усложни, причината е бавно подвижен средиземноморски циклон.

През деня валежите ще продължат, в много райони ще бъдат значителни по количество. Очакват се гръмотевични бури с бързи и резки промени в посоката и скоростта на вятъра. Ще има градушки. От северозапад ще започне да прониква студен въздух, температурите ще се понижават и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по високите западни полета малко по-ниски.

Над планините ще бъде облачно, с валежи и със силни гръмотевични бури. По най-високите върхове на Рила и Пирин ще превалява сняг.

По Черноморието ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще паднат краткотрайни, в отделни райони интензивни валежи с гръмотевични бури. Вятърът ще е предимно умерен от изток-югоизток. Максималните температури на въздуха ще бъдат около 21°-23°. Температурата на морската вода е 19°-21°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.