Софийски градски съд призна за виновен и осъди на 4 години затвор бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Присъдата си Цветанов трябва да излежи при общ режим в общежитие в открит тип. Освен това съдът постанови той да не заема държавна длъжност 5 години.

Съдебната зала, в която бившият вътрешен министър чу присъдата си бе затъмнена и с изкуствено осветление заради бурята, която се разразяваше в този час в столицата. В определени моменти се чуваха и гръмотевиците.

Съдия Тони Гетов, който осъди бившия силов министър даде разяснения за присъдата. В тях той посочи, че отказът на Цветанов да разпореди СРС-та, разрешени от съдия, е извън правомощията на министъра. Съдията се позова на нормите на Закона за СРС-тата, както и на НПК, в които се казва, че вътрешният министър "дава разпореждане", а не му вменява възможност да преценява. Гетов заяви, че има пряк умисъл. Съдията подчерта и развитието на кариерата на Орлин Тодоров, който от разузнавач със заповеди на Станимир Флоров и после на Цветан Цветанов се издига до началник на РЗБОП Велико Търново. Такъв като временно изпълняващ длъжността е 10 месеца, след което става титуляр след конкурс. Съдията подчерта, че това повишение нямаше да е възможно, ако имаше срещу него наказателно производство. Съдията каза и че за целия си мандат Цветанов е отказал само 6 СРС-та от хилядите, за които е дал разрешение. Съдията се мотивира и за размера на наказанието, който е определил. За тежката ефективна присъда той посочи, че Цветанов в това време като вицепремиер и министър е имал огромен властови ресурс. Той допълни, че последствията са значително по – тежки и заради очакванията на обществото да гарантира върховенството на закона. А за да посочи високата обществена опасност на извършеното, съдията Тони Гетов подчерта принципа на разделение на властите. Така СРС-тата са разрешени от съдия.

Цветанов, който в началото на седмицата дори се извини на съда, днес след като чу за ефективната си присъда, първият му коментар бе въпрос: "Нали знаете много добре какво се случва в държавата?! Това нормално ли е според вас?!". След това даде думата на германския му адвокат Ханс Петер-Ул като подчерта, че от него има информация, която му споделил още снощи и тя е "много тревожна".

"Всъщност дойдохме насам доста песимистично настроени за обективността на българския съд", каза Цветанов преди да даде думата на адвоката си. Тук заговори Ул, който без да казва за каквито и да е източници, освен че са "доверени", каза, че преди днешното съдебно заседание получил сведения, че е "упражнен натиск върху българския съд г-н Цветанов да бъде осъден".