Консервативната коалиция ХДС/ХСС на федералния канцлер Ангела Меркел води на парламентарните избори, вероятно в страната ще има нова "голяма коалиция. Това сочат първите прогнозни резултати, предаде Франс прес.

Първите прогнозни данни показват, че ХДС/ХСС получава 42%, а опозиционните ГСДП – 26%. Либералната партия СвДП получава 4,7%, което би означавало, че те не минават 5%-процентовата бариера

Зелените са трета политическа сила с 8,5%, Лявата Линке взема 8%, евроскептичната партия "Алтернатива за Германия" – 4,9%. Тя е на кантар и не е изключено, че в следващия германски парламент ще имаме евроскептична партия.

Германия избира днес Бундестаг. Почти 62 милиона жители на Федералната република бяха призвани да упражнят правото си на глас. Общо 4451 души от различни политически партии са се кандидатирали за депутати. Те са с 900 повече, отколкото на последните избори през 2009, съобщи председателят на Федералната избирателна комисия Родерих Егелер. Причината за по-големия брой на кандидатите е явяването на изборите на повече партии – 34, уточни той.

Меркел срещу Щайнбрюк

Основните съперници са настоящата канцлерка Ангела Меркел, която се бори за трети мандат, и бившият финансов министър и лидер на германските социалдемократи Пеер Щайнбрюк. Но резултатите на по-малките политически формации и преди всичко на либералната Свободна демократическа партия /СвДП/ ще определят как ще изглежда бъдещото управление на най-голямата европейска икономика. В случай че либералният съюзник в досегашното коалиционно правителство на Меркел не успее да прехвърли 5-процентовата бариера, фрау канцлерин ще бъде принудена да потърси съюз със социалдемократите, с които вече управлява в периода 2005-2009 или по-малко вероятната възможност да се коалира със Зелените.

Какво вълнува немския избирател

Един от основните въпроси, който вълнува германците на тези избори, е повишаването на наемите. Този проблем е посочен като първостепенен от почти 38% от участниците в анкета, осъществена от местна телевизия. Едва на второ място идва бъдещето единната европейска валута и страховете, свързани с кризата във валутния съюз /37%/. В много по-малка степен германците са вълнуват от равноправието на хомосексуалните и хетеросексуални бракове / 4%/, и от бъдещето на бундесвера /само 3%/.