БСП има системен проблем с евроизборите, заяви депутатът от Коалиция за България Мая Манолова пред bTV.

Тя припомни, че през 2007 г. и 2009 г. левицата е била в добра кондиция, но и тогава не е могла да мобилизира привържениците си.

Манолова беше категорична, че не можем да говорим за наказателен вот срещу Столетницата. „Ако изборите бяха парламентарни, резултатът щеше да е съвършено различен”, категорична беше тя, като напомни, че повечето управляващи партии в Европа са понесли поражения на 25 май.

В същото време „острието” на левицата в НС призна, че „за да получим този резултат имаме грешки в партията и кампанията”. Манолова посочи, че не е доволна даже от подкрепата за КБ в нейния избирателен район - Kюстендил, където все пак социалистите победиха.

Депутатът анонсира „самокритичен анализ”, който ще си прави както партията, така и ръководството и отделните му членове.

„Не успяхме да убедим избирателите си, че този вот не е просто за ЕП, а нашите опоненти ще го тълкуват като вот за и против кабинета „Орешарски”, заяви Манолова. Тя подчерта, че съдбата на правителството зависи от подкрепата на БСП и ДПС и „отношението на „Атака”.

По думите й след изборите трябва да се актуализира програмата на правителството с нови приоритети в средносрочен план.

Манолова предпочете да не коментира дали е възможна коалиция с „България без цензура” – било твърде рано, за да се говори по този въпрос.

Момчил получи голяма част от своите преференции, защото беше номер 15 и много избиратели са препотвърдили вота си за БСП, посочи Манолова.

Коментарът й бе във връзка с конфигурация 15:15, при която 15-ият в листата на партия номер 15 Момчил Неков измести чрез преференцията партийния лидер Сергей Станишев.

Манолова посочи, че сред слабостите на създадения под нейно ръководство Изборен кодекс е разяснителната кампания, след която все още много избиратели не са знаели как да гласуват преференциално.

В резултат при всички партии с номера в бюлетината от 1 до 17 са се наблюдавали аномалии като тези с КБ.

„ГЕРБ и ББЦ се спасиха от подобен проблем, защото са с номера над 18 – съвсем дисциплинирано избирателите на ГЕРБ са посочвали номер 1”, коментира Манолова.

Тя категорично отрече Неков да е бил притискан да се откаже от мястото си в ЕП.

По думите й „духът от бутилката е изпуснат” и не може да се говори за отказване от преференцията. Манолова посочи, че 588 000 души пренаредили листите на партията, която са подкрепили.

Сред другите постижения на Изборният кодекс тя посочи проверките за присъствие в партийните подписки и изборните наблюдатели, които били „допълнително гражданско око”.