Руският президент Владимир Путин подписа договора за създаване на Евразийския съюз със своите партньори от Казахстан и Беларус. Търговският блок обхваща 170 млн. души население и ще се опита да е алтернатива на ЕС и САЩ.

Формалното създаване на новия съюз, за който се знае отдавна, се състоя в столицата на Казахстан Астана. Подписването на договора е кулминацията на продължаващите вече две десетилетия преговори между бившите съветски републики. Киргизстан и Армения също искат да се присъединят към новата организация и планират да го направят до края на годината, стана ясно от днешната церемония.

Путин, чиято страна вече бе санкционирана неколкократно от САЩ и ЕС заради анексирането на Крим, заяви, че трите държави постепенно ще обединят валутите си и паричните си политики, за да улеснят търговията и да минимизират рисковете. Руският лидер дълго време приканваше Украйна също да се присъедини към съюза и преди да развали отношенията си със Западна Европа призоваваше за създаването на зона за свободна търговия от Лисабон до Владивосток.

„Евразийският съюз е реализацията на геополитическата мечта на Путин“, коментира пред "Блумбърг" руският експерт Николай Петров, допълвайки, че новата организация показва, че Русия не е сама.

Украйна от своя страна, през която минава основният маршрут за доставката на руски газ към Европа, търси по-близки отношения с ЕС за сметка на интеграцията с Русия. Киев планира да подпише договор за свободна търговия с ЕС на 27 юни.

Президентът на Беларус коментира ситуацията с Украйна, заявявайки, че властите в страна рано или късно ще разберат „къде е щастието“.

В Астана Русия подписа отделен протокол, с който се отпускат на Беларус 1,5 млрд. долара от приходите от руски петрол. Това е около една трета от износните мита, с които по-малката страна ще облага петрола от Русия от следващата година. Според сегашните правила Беларус връща на Русия всички събрани от мита средства. Стойностите на новото споразумение ще бъдат разгледани през 2016 г.