САЩ шантажират Русия, като заявяват, че ако не бъде приета резолюция относно Сирия от Съвета за сигурност на ООН, упоменаваща глава VII от устава на ООН, ще бъде провалена работата на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО ).

Това заяви министърът на външните работи Сергей Лавров по Първи канал на руската телевизия.

Американските партньори започват да ни изнудват: ако Русия в Съвета за сигурност на ООН не приеме резолюция на базата на глава VII, ние ще провалим работата на Организацията за забрана на химическото оръжие в Хага. Това е абсолютно отстъпление от онова, за което се споразумяхме с (държавния секретар) Джон Кери - първо решение на ОЗХО и едва след това поддържаща това решение резолюция на Съвета за сигурност, но не по глава VII - посочи Лавров. Според него упоменаването в проекторезолюцията на СС на ООН за Сирия на глава VII от устава дава възможност да бъдат обосновани едностранни действия.

Сега западните партньори се опитват безцеремонно да прокарат резолюция по глава VII, без да изчакат препоръките на генералния секретар на ООН, добави руският външен министър. Нашите партньори са заслепени от идеологическата си цел - да сменят режима (в Сирия), докато целта на Русия е да се реши проблема с химическите оръжия в Сирия, изтъкна Лавров.

Те (западните партньори) нервничат, защото разбират, че ако бъде упомената глава VII, това ще е шанс да се опитат да получат някакво оправдание в СС на ООН за своите едностранни действия.

Съветваме ги обаче да си щадят нервите и да се придържат към международното право - Конвенцията за забрана на химическото оръжие, а не да съчиняват тази резолюция и да поставят на преден план своите лични, персонални или геополитически и държавни амбиции, добави Лавров.

Глава VII (Действия по отношение на заплахи за мира, нарушаване на мира и актове на агресия) предполага използване на сила от международната общност.