Централното разузнавателно управление /ЦРУ/ разсекрети около 300 документи свързани с разпада на бившата югославска федерация.

По-голямата част от секретните грами е свързана с войните в Хърватия и Босна. Първата част от документите датира от 19 декември 1991 година и е свързана с признаването на независимостта бившите републики, както и за бъдещето на Босна и Херцеговина. От тях ясно се вижда колебливата политика на Белия дом относно признаването на Словения и Хърватия. Според тогавашните американски експерт най-доброто решение за Босна и Херцеговина е било чрез преговори страната да се подели между Хърватия и Сърбия.

От документите става ясно, че тогавашните лидери Франьо Туджман и Слободан Милошевич били непрекъснато в контакт относно бъдещето на Босна. В един документите пише, че Туджман е споделил пред германски дипломати, че Босна е прекалено голяма и той е готов за подялба.

В началото на месец октомври се очаква бившият американски президент Бил Клинтън да организира кръгла маса по повод разсекретените документи на ЦРУ. /БГНЕС

Една от историческите фотографии от времето на конфликтите в бивша Югославия през 90-те години на миналия век. 1 ноември 1995 г. стартиране на преговорите в Дейтън, които сложиха край на кръвопролитната война в Босна и Херцеговина /1992-1995 г./. На снимката са президентът на Босна и лидер на босненските мюсюлмани Алия Изетбегович, който се ръкува със сръбския президент Слободан Милошевич. В центъра е президентът на Хърватия - Франьо Туджман.