Есента настъпва на 22 септември. В 23.44 часа е есенното равноденствие и започва астрономическата есен.

Прохладата навън вече се усети. "Златният" сезон като цяло ще е по-хладен от миналогодишния, с повече дъждове, предупреждават метеоролозите.

От 1 до 10 октомври очакваме относително топло за сезона време, с температури от 21 до 24 градуса. През второто десетдневие ще има интензивни валежи от дъжд и понижение на температурите. През третото десетдневие ще има няколко слънчеви дни.

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с пролетта, лятото и зимата. Астрономически тя започва с есенното равноденствие (около 23 септември в Северното полукълбо и 21 март в Южното). В метеорологията се използва различна конвенция - есенни са месеците септември, октомври и ноември в Северното полукълбо и март, април и май в Южното.

Есента е преходен сезон с понякога доста високи температури в началото (циганско лято) и умерени до по-ниски към края, когато зимното слънцестоене (около 21 декември в Северното полукълбо и 21 юни в Южното полукълбо) бележи астрономическото начало на следващия сезон.

Есента, както и останалите сезони се дължат на наклона на земната ос, който е 23.5° спрямо орбиталната равнина, в която се движи Земята. Поради този наклон различни части на планетата са подложени на различно осветяване от страна на Слънцето.