България има моята подкрепа и аз ще лобирам за отпадането на визите за български граждани, които искат да посетят САЩ, заяви сенатор Кристофър Мърфи - председател на подкомисията по европейските въпроси в американския Сенат по време на срещата си с Кристиан Вигенин. Българският външен министър подчерта, че страната ни се придържа максимално към изискванията, поставени от американската страна и очаква това да бъде отчетено и в скоро време необходимостта от визи да отпадне. По думите на сенатор Мърфи, той е запознат със ситуацията и може да се разчита на неговото разбиране и подкрепа.

В последния ден от работното си посещение във Вашингтон министър Кристиан Вигенин посети също Мемориалния музей на Холокоста и разговаря с неговия директор г-жа Сара Блумфийлд. Министърът подчерта, че тази година България чества 70-та годишнина от спасяването на българските евреи, което е акт на национална гордост. Според Вигенин спасението им е заслуга на цялото тогавашно общество, което показва, че българите се отличават със своята толерантност. По думите на министъра историята на Холокоста не трябва да бъде забравяна, особено във време, в което зачестяват проявите на агресия към различните.

Кристиан Вигенин и водената от него делегация имаха разговори и със специалния помощник на президента, старши директор за Европа в Съвета за национална сигурност на САЩ г-жа Карен Донфрийд и с председателя на комисията по вътрешна сигурност на Камарата на представителите Майкъл Маккоул. Министърът отбеляза отличните отношения между България и Съединените щати, които в последните години бележат развитие и са се превърнали в пълноценно стратегическо партньорство. Той подчерта, че една от причините за визитата му във Вашингтон е отбелязването на 110-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Кристиан Вигенин заяви по време на разговорите, че дава отлична оценка на сътрудничеството с партньорските американски служби в сферата на сигурността и борбата с тероризма. Той информира домакините за напредъка в разследването на атентата в Бургас от лятото на миналата година.
По думите на Вигенин един от въпросите, по които България търси съдействие от своите партньори, е увеличаващият се бежански поток към страната, вследствие на кризата в Сирия. Според него, за България това е проблем, с какъвто до момента не се е сблъсквала, и правителството търси максимално ефективните решения. По думите на Вигенин това е не само хуманитарен проблем, но и риск за сигурността не само на България, а като цяло за Европа, предвид потенциалната възможност от проникване и на терористи.
Конгресменът Майкъл Маккоул - председател на комисията по вътрешна сигурност на Камарата на представителите, изрази задоволство от свършената работа по разследването на атентата в Бургас. Маккоул даде висока оценка на възможността в съвместните българо-американски военни съоръжения в Ново село да бъдат обучавани представители на либийските сили за сигурност.
Министърът на външните работи Кристиан Вигенин се включи и в дискусия, организирана от Европейския институт във Вашингтон, посветена на кризата в Сирия и отражението й върху България и Европа. По време на събитието министърът приветства постигнатата договореност между държавния секретар на САЩ Джон Кери и външния министър на Русия Сергей Лавров за поставяне под наблюдението на инспектори на ООН и постепенно унищожаване на химическия арсенал на Дамаск до средата на 2014 г.
В Държавния департамент на САЩ се проведе междуведомствена среща за обсъждане въпросите на правоприлагането, визовия режим, сътрудничеството в областта на сигурността, борбата с тероризма, организираната престъпност и наркотрафика. Беше констатирано доброто взаимодействие между компетентните български ведомства и американските им партньори.
В края на втория ден от работното си посещение, министър Вигенин участва в откриването на петия сезон на „Българското музикално общество" във Вашингтон в салона на българското посолство в САЩ. Министърът приветства присъстващите като хора, които изграждат мостовете на общуването между двете държави. Той отбеляза и дейността на българското посолство, като изтъкна добрата работа на посланик Елена Поптодорова. По думите му, топлото отношение към страната ни и възможността за реализиране на интензивната програма на посещението е резултат от активната работата на посланика и нейните колеги.