На улиците в Париж с малки изключения ще бъде наложено ограничение на скоростта за движение на автомобили от 30 км/ч. Законопроектът е на новоизбраната кметица на града Ан Идалгое в рамките на по-мащабен план за устойчиво развитие на града.
Планът предвижда изключение да правят само някои от основните пътни артерии на френската столица и булевардите по двата бряга на Сена, къето максимално допустимата скорост на движение ще бъде 50 км/ч. Ограничението по околовръстния път на града пък ще е 70 км/ч. Шофьорите ще трябва да намалят още повече скоростта в зоните, където наред с колите се движат и велосипедисти, които ползват предимство. Там колите няма да имат право да вдигат над 20 км/ч.

Привържениците на тази идея изтъкват, че благодарение на обособяването на специалните зони и намаляването на разрешената скорост през последните години се наблюдава как броят на инцидентите по пътищата намалява значително, както и броят на пострадалите, пести се гориво, а съответно и зависимостта от внос на горива. Всичко това води и до подобрение в чистотата на въздуха и като цяла на качеството на живот в града.