От няколко дни в Дойче веле (ДВ) пристигат писма, които поставят въпроса защо германската международна медия е прекратила сътрудничеството с двама български кореспонденти.

Вярно е, че ДВ наскоро се раздели с работещите на хонорар коментатори Еми Барух и Иван Бедров, защото една проверка на публикациите на Българската редакция показа, че няколко техни материала не съответстват на журналистическите стандарти на ДВ. Това се казва в редакциооно съобщение, което БГНЕС публикува без съкращения.

Причина за проверката беше писмо от българската Корпоративна търговска банка до ДВ, в което банката отправяше критиката, че публикациите на Българската редакция по адрес на председателя на Надзорния й съвет Цветан Василев са били едностранчиви. Дойче веле подробно провери тези упреци и установи, че по същество те не са основателни. В същото време ДВ съжалява, че досега към господин Василев не е отправено запитване за неговата позиция – това ще бъде сторено през следващите дни.

Независимо от това внимателната проверка на публикациите на Българската редакция установи, че горепосочените автори многократно са нарушили журналистическите стандарти на Дойче веле, например: стриктното разделяне на мнение от информация или пък подкрепянето на твърдения с доказуем фактически материал. В резултат от това ДВ реши да прекрати сътрудничеството с двамата кореспонденти. Това решение беше взето независимо от писмото от банката. Такива решения се взимат винаги, когато в рамките на редовния контрол за качество в ДВ бъдат установени споменатите професионални опущения.

Надзорният съвет на Дойче веле разгледа случая на редовното си заседание в петък (20.09.2013) и единодушно одобри решението на ръковдството на ДВ.

Заедно с ръководителя на редакцията Александър Андреев, работата по подсигуряването на качеството на публикациите на Българската редакция ще продължи и занапред.

Дойче веле ще продължи да следи публицистично и с критична симпатия политическото и общественото развитие и публичните дебати в България, се казва в края на съобщението на Дойче веле.