Акцията по изземане на документация от офиси на „Риск инженеринг" има политически привкус и е свързана с пренареждане в енергетиката, смята собственикът на компанията Богомил Манчев. По думите му държавата разполага с иззетите документи, защото те са давани многократно и „те трябва просто да си ги прочетат".

Нито в решението на правителството, нито в това на парламента за прекратяване на проекта за АЕЦ „Белене" не се говорело за спиране на дейностите по него.

„Държавата трябва да издаде конкретна заповед какви действия трябва да предприемат за прекратяване и замразяване. Държавата не е инструктирала собствените си дружества", каза Манчев пред бТВ.

По думите му договорът за консултантски услуги с „УорлиПарсънс", чийто подизпълнител е "Риск Инженеринг", е валиден и в момента. Има кореспонденция с за временно прекратяване на договора, не и за окончателно.

Според Богомил Манчев проблемът трябва да се търси в икономическото министерство - „при предишния министър, при служебния и при сегашния".

Манчев обясни, че е в чужбина и че се връща следващата седмица. Той е призован като свидетел по случая и каза, че ще се яви за разпит в следствието. Председателят на „Булатом" обаче не се притеснява от арест.