Хората, които имат проблеми със съня, трябва да преминат към вълнени постелки, установи австралийско изследване.

Вълнените фибри абсорбират влага, включително пот, улеснявайки тялото да регулира температурата си. А това води до по-приятен нощен сън. Потта, която хората отделят всяка нощ, се равнява на един литър вода и това количество не може да бъде абсорбирано от синтетичните материали, използвани често при постелките и завивките.

В резултат на това хората, които използват подобни завивки, е по-вероятно да изпитват некомфортна горещина. Учените от университета в Сидни помолили осем доброволци да спят във вълнени, памучни и синтетични постелки и завивки при три различни температури.

Те открили, че особено когато в спалнята им е горещо, хората спят по-дълго и по-дълбоко, използвайки вълнени постелки.

"С променящият се климат се променят и традиционните постелки и завивки като полиестер или пух, те трябва да се сменят според сезона, но вълната се приспособява. Тя е много по-гъвкава при работата с тялото и ако има двама души в леглото, ще се приспособи към температурата на всеки човек. Партньорите често спят при две напълно различни температури – едната много гореща, а другата много студена, и никога не намират правилното решение за постелките. Вълната е единственото нещо, което дава резултат", заяви Крис Татърсол, генерален директор на компанията Дъ уул рум.