На 18 септември Ив Гордън постигна феноменалната си цел – 3 милиона мили (4 830 000 км) с любимото Volvo 1800S, произведено през 1966 г. Километражът на колата отмерил рекордния пробег на магистрала близо до Анкоридж в щата Аляска, едно от местата които американецът и неговият популярен автомобил не бяха покорявали до момента.
Ив Гордън признава, че отброяването на 3-милионната миля е един от най-вълнуващите моменти в живота му. „Никога няма да забравя този ден. Точно в 4:00 ч. следобед погледнах километража и сърцето ми започне да бие лудо, а пулсът ми се ускори. Постигнах една от мечтите си, благодарение на един легендарен автомобил. В интерес на истината, никога не съм си поставял за цел да измина 1 или 2 милиона километра. Но когато ги навъртях, знаех, че моята красавица, Volvo 1800S има сили за още 1 милион. И още тогава преди години се зарекох, че ако съм жив и здрав, заедно с нея ще постигнем заветната цел. Не съм имал желание да ставам известен. Просто се наслаждавах на голямата си шведска любов, докато преоткривах красотата на живота“, споделя гордият американец.
Ив Гордън купува своето Volvo 1800S през далечната 1966 г. и още тогава се влюбва в автомобила от пръв поглед. Спомня си, че денят бил петък и не можел да се насити, постоянно карал, и карал, и карал. След само един уикенд посетил автосалона, от който закупил колата. Търговецът не можал да повярва, когато разбрал, че собственикът идва за техническо обслужване след изминати 1 500 мили. Десет години по-късно Ив Гордън навърта 500 хиляди километра, а през 1987 г. километражът отброява 1 милион в близост до таверна в центъра на Ню Йорк. Пробегът от 2 милиона е постигнат през 2002 г. в близост до прословутия площад Таймс скуеър в близост до Манхатън. От тогава до ден днешен американецът чупи собствения си рекорд в книгата на Гинес всеки път, когато се качи в автомобила си.
В момента Ив Гордън е на 73 г., а неговата голяма любов на 47 г. „Сигурен съм, че колата може да издържи още много повече, но не съм сигурен, че аз вече мога“, казва със сълзи на очи гордият собственик на един легендарен автомобил. „Вече не мога да карам толкова както преди. Сега спя пълноценно и се храня здравословно. Докторите не ми разрешават да стоя дълго време зад волана. Но все още никой не може да ме отдели от моята страст – Volvo 1800S“, споделя Ив Гордън. Той смята, че много трудно някой след него ще може да мине същия пробег с личния си автомобил, защото е нужна огромна любов, грижа и всеотдайност към колата. Казва, че би продал своето Volvo само, ако някой му плати по долар за всяка измината миля. Може и да дари колата на някой музей след време. А може и да продължи да кара...