"За художника няма възраст и не са годините, които го определят", заяви пред БГНЕС акад. Светлин Русев.

Непрекъснато се с срещам с млади автори, взаимно търсим съвети един от друг, но по-скоро гледаме кой какво прави. Личният пример е по-важен от съветите, заяви той. Непрекъснато научавам от младите автори по нещо, всяко поколение, всеки автор носи много интересни проблеми, по-различни от нашите и една среща с млади автори, винаги ти дава много, това са нови неща, нова чувствителност в хора, израствали в друго време, призна Светлин Русев и подчерта : "Аз никога не съм правил разлика между млади и стари художници, за художника няма възраст и не са годините, които го определят. Има млади, които се раждат старци и хора на възраст, които си отиват млади".

Акад. Светлин Русев представи тази вечер в галерия "Арте" своите "академични упражнения". Това е изложба, която отдалече привлича нищо неподозиращите минувачи, изложба, която доказва неповторимостта на Светлин Русев. Дори и случайно да минавате покрай галерия "Арте", разположена кокетно на малка уличка в самото сърце на София, няма как да подминете творбите, които отдалече нашепват кой е нейният автор.

Красотата на голотата е това, което обединява всички творби, като трябва да се отбележи, че повече от тях 80-годишният автор е нарисувал през последния един месец. Когато човек ги види, няма как да не съгласи с Йордан Радичков, който преди години написа, че "Светлин Русев показва женската голота, запазвайки по отношение на жената, едно чисто религиозно чувство, плътта е обгърната в мълчание, тялото излъчва спокойствие. Разбулвайки женските форми като ги докосва предпазливо, за да не ги нарани, художникът ги прави още по-тайнствени, по-загадъчни".

Голото тяло е мярка за изкуство, един художник, който не е минал през голото тяло, той не е разбрал истината за изкуството, убеден е Светлин Русев. За втори път правя изложба само с голи тела, преди години, в началото на деветдесетте правих изложба с голи тела в Париж, разказа той. Изложбата му продължава в галерия "Арте" до 8 октомври.