В първия ден след пристигането си в Санкт Петербург Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и придружаващата го църковна делегация посети "Свето-Троицката Александро-Невска" лавра, където се съхраняват мощите на Св. Александър Невски, съобщиха от Св. Синод.

След като бе посрещнат тържествено на входа на съборния храм от многочислено духовенство начело с наместника на лаврата епископ Кронщадтский Назарий, патриарх Неофит се поклони на мощите на св. Александър Невски, както и в олтара на храма.

В своето приветствие към Българския патриарх еп. Назарий подчерта необходимостта да продължим добрата традиция на многолетните ползотворни братски взаимоотношения между двете църкви и народи като се възползваме от новите условия и възможности. Той изрази надежда, че това историческо посещение на патриарх Неофит в Санкт Петербург и в "Свето-Троицката Александро-Невска" лавра ще направи тези братски взаимоотношения още по-оживени и широки и откритите с тази визита врати да останат широко отворени за духовенството и миряните от Руската и Българската православни църкви. В памет от този де еп. Назарий подари на Негово Светейшество икона на св. Александър Невски и панагия с ангел, който държи иконата на Пресвета Богородица Скоропослушница, която се съхранява в този храм, с пожеланието, когато я слага на гърдите си да си спомня за тях – монасите от "Свето-Троицката Александро-Невска" лавра – подвизаващи се в центъра на многомилионния Сакт Петербург и да ги споменава в молитвите си.

В отговор Светейшият патриарх Неофит сподели дълбокото си и молитвено вълнение да застане пред мощите на св. Александър Невски – небесен покровител и на патриаршеската катедрала в София - и чудотворната икона Пресвета Богородица Скоропослушница. Благодари за топлото посрещане и вниманието към него и придружаващите го лица. Той разказа как преди 90 години е построен в София храм-паметника носещ името на светеца покровител и вдъхновител на император Александър Втори освободил българския народ от турско иго. Патриарх Неофит каза още, че ПКСХП "Св. Александър Невски", който се намира в сърцето на нашата столица, е емблематичен за София и България, че в него се случват всички значими за нашата църква събития, като възпяваме достойния син на св. Рус и благодари за частицата от мощите на св. Александър Невски, която по решение на св. Синод на Руската православна църква бе дарена на Българската православна църква, и която се съхранява в едноименния софийски храм.

От там българската църковна делегация начело със Светейшия патриарх Неофит се отправи към Санкт-Петербургската духовна академия и семинария.