Очаквано депутатите не постигнаха консенсус по програмата на премиера Пламен Орешарски, която днес бе представена в Народното събрание.

ГЕРБ не останаха никак доволни от това, което чуха, докато, също очаквано, левицата много хареса програмата.

"Аз съм разочарован, че имаме 43 страници добри пожелания, с които всеки от нас би се съгласил, но няма никакви срокове и конкретика", заяви Делян Добрев от

Той се спря предимно на икономическата програма на кабинета, като по думите му приказките за борба с безработицата не кореспондират с реалността, защото безработицата това лято не е намаляла спрямо предходните години.

Бившият министър видя свръхнационализация и във ВМЗ-Сопот.

"Промяна би било повече поръчки за това предприятие, а не наливане на държавни средства, взети от приватизация", аргументира той тезата си.

Добрев използва повода да прогнозира за пореден път провал на новото ценообразуване на тока и шоково поскъпване на тока.

От БСП пък решиха да върнат лентата назад и да припомнят управлението на ГЕРБ. Не можело "Козлодуй" да се управлява от доставчик на детски закуски, обясниха от левицата. Корнелия Нинова пък остана много доволна от напредъка в социалната сфера.

"Свършихме добра работа с краткосрочните социални мерки, с които помогнахме на над 1 милион българи. Сред мерките са енергийни помощи за социално слаби, увеличаване на майчинските, на помощите за първокласниците, намаляване на цената на тока. По всички тези мерки постигнахме съгласие с всички парламентарни сили", заяви тя.

Колегата й от ГЕРБ Тотю Младенов пък видя точно обратното и обвини управляващите в липсата на реформи в сектора.

Той се противопостави на въвеждането на ранното пенсиониране, въвеждането на гъвкаво пенсиониране, както и замразяването на изискуемия трудов стаж.

"Искам да изкажа разочарованието на ГЕРБ, че когато се обсъждаше криминализирането на укриването на осигуровки, вие го отхвърлихте", припомни на управляващите Тотю Младенов.

Думата взе и социалният министър Хасан Адемов, който призова за коректност, когато се говори за пенсионната реформа и допълни, че такава всъщност никога не имало.

Той отговори и на думите на Делян Добрев, че няма намаляване на безработицата. "Бъдете по-коректни и внимателни към данните", възмути се министърът.

Адемов се позова на данните на Агенцията по заетостта, които сочат, че към края на август броят на регистрираните безработни е 351 438, а от началото на годината броят им е намалял с 10,3%.

"Ние се борим не да спрем реформата, а да я върнем в рамките на параметрите, които са обществено приемливи", заключи Хасан Адемов.

В спор за Сектор "Транспорт" пък влязоха двама бивши ресорни министри – Ивайло Московски от ГЕРБ и Петър Мутафчиев от БСП.

Червеният депутат остана доволен от спирането на приватизацията на БДЖ и Български пощи. "Липсват каквито и да е политики за оздравяване на БДЖ и пощите", опонира му Московски.

ДПС също обяви, че подкрепя програмата на правителството.

Йордан Цонев настоя здравната и административна реформа, както и реформата в бюджетирането, да бъдат отразени още в Бюджет 2014. Цонев настоя за защита от монополите.

"Ние няма да спрем пред никакви вопли на икономически субекти", уверено обеща той.

"Тази есен е есента, през която държавата ще покаже на българските граждани, че не абдикира от ролята си", завърши Йордан Цонев.