Спирането на доставките на руски газ за страните от Европейския съюз ще доведе до рязко поскъпване на "синьото гориво". За България неговата цена ще скочи с почти 50%.

Руският природен газ постъпва в Европейския съюз по три основни тръбопровода. Половината от "синьото гориво" се доставя през Украйна, още около 30% през Беларус по газопровода "Ямал" и 16% по дъното на Балтийско море чрез "Северен поток".

Зависимостта на европейските страни от доставките на руски газ обаче е различна. Германия задоволява своите нужди на 38% с руски газ, а Финландия, Словакия, Чехия, Австрия и Прибалтийските държави – 100% или почти 100%. Синьото гориво за страните от Централна и Югоизточна Европа идва именно през Украйна. Германия след пускането в експлоатация на "Северен поток" зависи в много по-малка степен от този украинския маршрут.

Съответно и последиците от прекратяването на доставките на газ през Украйна ще бъдат различни за държавите-членки на Европейския съюз. Най-болезнени те ще бъдат за Хърватия, Унгария и Румъния, които за момента нямат възможност да получават втечнен природен газ и са слабо интегрирани в европейската газопреносна система, предвиждаща и реверсни доставки.

Ако спре само транзитът на руския газ през Украйна, тази липса е напълно възможно да бъде компенсирана. Световните пазари разполагат с достатъчно газ, който може да бъде доставен в Западна Европа.

Ако Русия напълно прекрати доставките на газ за Европа, тогава последиците ще бъдат съществени. Отчасти руският газ може да бъде заменен със "синьо гориво" от Норвегия и Северна Африка, голяма перспектива имат и доставките на втечнен природен газ.

Но дори и да се намери частична замяна, пълното прекъсване на доставките ще доведе до значителното повишаване на цената на газа. Природният газ за Украйна ще поскъпне с 200%, за Финландия – с над 100%, за Балтийските страни – с почти 100%, за България и Унгария – с около 50%. Повишаването на цените на природния газ няма да подмине и Германия, където ще бъде 20%. 

-------------------

Клаудия Кемферт, икономист. Тя е ръководител на отдела за енергетика, транспорт и екология в Германския институт за икономически изследвания /DIW/. На снимката Кемферт е с председателя на ЕК Жозе Барозу.