Ще мога да коментирам бъдещето на кабинета след като лично аз направя консултации с ръководствата на двете партии, които до този момент подкрепят правителството.

Това обясни министър-председателят Пламен Орешарски в кулоарите на Народното събрание след края на дебатите по четвъртия вот на недоверие към неговото правителство.

Премиерът бе помолен да коментира твърденията на лидера на ДПС Лютви Местан от днес, че "политическата конюнктура не предполага изкарването на целия мандат на кабинета".

За Пламен Орешарски да бъде министър-председател никога не е било детска мечта, добави с усмивка премиерът и призна, че винаги е подчертавал, че подкрепата на двете партии е ключ. На този етап той не е готов със заместник на Искра Михайлова, която по всяка вероятност ще стане евродепутат след като ЦИК обяви официално резултатите от европейските избори, призна той. Не са обсъждани и смени на нито един друг министър, подчерта Орешарски. Имам много възможности, но още не съм се спрял на нито една от тях, посочи той по отношение на заместника на Искра Михайлова.

Запитан дали се притеснява от ниската подкрепа на БСП на изборите и дали тя е повод за оставка, Пламен Орешарски отново отвърна, че ще отговори на този въпрос, след като проведе разговори с БСП и ДПС.

По отношение на срещата си с Жозе Мануел Барозу премиерът заяви, че по време на разговорите председателят на Европейската комисия е споменал, че комисията има критични бележки по отношение на междуправителствените споразумения на петте държави с Русия и това не е новина, тъй като още през миналата година е имало подобни заключения от Брюксел.

Нека видим формализирани точно критиките, с които несъмнено ще се съобразим, посочи Пламен Орешарски.