Български спортен тотализатор организира национална кампания „Безопасно поведение на пътя”, която се провежда днес едновременно в 15 града в страната. Целта на кампанията е още със старта на учебната година да се дадат насоки на най-малките ученици как да пресичат улиците безопасно и да спазват правилата за движение. Тя е призив към родителите да бъдат отговорни и да пазят себе си и другите участници в движението.

«Сериозният обществен проблем с много жертви по пътищата ни провокира да организираме кампания за безопасно поведение на пътя, която специално да насочим към децата. Поради своята възраст и неопитност децата са най-уязвимите участиници в трафика и често става жертви на пътнотранспортни произшествия. Затова използавме началото на учебната година, за да покажем на децата и да ги обучим как безопасно да се придвижват по пътищата. Съвместно с Главна дирекция «Национална полиция» - отдел Пътна полиция и Министерство на образованието и науката днес провеждаме събития в 15 града в страната, с които ще разясним на децата правилата за безопасно поведение на пътя», каза Нораир Нурикян, Председател на Управителния съвет на Български спортен тотализатор. Той се включи в обучителната инициатива в София с учениците от 6 ОУ «Граф Игнатиев».

Събитията днес се провеждат в София, Пловдив, Варна, Русе, Благоевград, Бургас, Плевен, Велико Търново, Петрич, Монтана, Стара Загора, Ямбол, Смолян, Габрово и Велинград. В тези 15 града на основни пешеходни локации представители на БСТ, заедно с пътни полици ще превеждат деца през тротоари и пешеходни пътеки на път за училище, на тръгване от училище към дома или ще направят специални практическо-образователни обиколки с тях. Целта е децата да научат правилата за безопасно придвижване в градския трафик. Съдействие в инициативата оказва и Министерство на образованието и науката.

По данни на Пътна полиция за цялата изминала 2012 година на пътя са загинали 601 души, като от тях 26 са били деца и юноши до 17 години. За същия период  при пътнотранспортни произшествия в страната са ранени 8193 души, като 1080 от тях са деца.

«Чрез  кампанията за „Безопасно поведение на пътя” искрено се надяваме, че ще научим децата и ще припомним на техните родители как безопасно да се придвижват и как да бъдат отговорни към себе си и другите участници в пътното движение», допълни Нораир Нурикян. 

С тази кампания Български спортен тотализатор продължава традицията си да провежда различни социално отговорни инициативи и да подкрепя обществено значими каузи.