В управленската програма на правителството отсъстват обичайните за такъв тип документи описания на завареното. Задоволили сме се с т.нар. обща характеристика на наследството от предишното правителството.

Това каза министър-председателят Пламен Орешарски, който представи управленската програма, имаща за цел да подобри механизмите на държавното управление.

Премиерът отбеляза, че опитите за каквато и да е реалистична оценка на стартовата база, рискуват да попаднат в приказката за лъжливото овчарче. Предходното правителство на ГЕРБ преекспонира темата и оправдаваше всичките си неблагополучия с наследството от предишните 60 години, каза Орешарски. Той заяви, че настоящата програма е базирана на програмните приоритети, с които бе избран кабинетът. Програмата стъпва на приемственост, характерна за последните 15 години по отношение на съхранение на Валутния борд и стабилността на банковата система, на последователност в изграждането и обновяването на физическата инфраструктура. Тя предоставя и нови модели на управление – антимонополна политика във всички сектори, стъпки в посока на по-активна защита на потребителите, залагане на повече мерки срещу бедността, ясно и открито поставяне на проблемите и търсене на приемливи или поносими за хората решения.

Ще следваме няколко основни и ясни принципа – откритост и прозрачност на управлението. Диалогична, а не конфронтационна политика и отчетност, заяви Пламен Орешарски. Вместо типичните въвеждащи коментари за завареното сме представили първите стъпки на правителството от началото на мандата – за първите 100 дни, отбеляза Орешарски. В първия раздел на програмата са включени мерки за насърчаване на предприемачеството.