Смъртта на 58-годишна сирийка предизвика напрежение в Дома за временно настаняване на бежанци в столичния квартал "Овча купел" тази нощ.
Около 1 часа през нощта на 58-годишната жена й е прилошало. Синът й извикал линейка, но след като тя се забавя, той, заедно с други бежанци, откарал майка си до болница "Пирогов", където малко по-късно жената починала.
След случилото се сирийските бежанци са повикали полиция и натсояват за разследване.
Директорът на СДВР Ивайло Спиридонов съобщи за БНР, че повиканата линейка е пристигнала в дома в "Овча купел" 5 минути след като жената била откарана в "Пирогов" с личен автомобил. По време на подаването на сигнала в "Спешна помощ" не е имало свободен екип.
Междувременно в интервю за Агенция Франс прес вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев признава, че България среща трудности да овладее без международна помощ огромния наплив от бежанци, главно от Сирия.
София призовава останалите страни от Европейския съюз да приемат бежанци, "за да облекчат този натиск, което ще позволи на България да управлява по-добре рисковете за нашата обща къща", посочва Йовчев. Така той коментира риска на европейска територия да влязат "хора, свързани с терористични и екстремистки организации", да бъдат разпространени болести или да се повиши нивото на престъпността.

От вчера над сто души от Сирия са настанени в сградата на бившия интернат в столичния квартал „Враждебна". До вечерта те отказваха да влязат в стаите заради условията, които по техните думи били повече от лоши.
До преди десет години в сградата са живели деца в неравностойно положение. След затварянето на дома, той е бил оставен на произвола на съдбата. Преди три дни в старите стаи започват да се монтират легла. От Агенцията за бежанците обясниха, че чужденците били недоволни, защото идвали от място с по-добри условия - станция на МВР, която се намира в Стрелча.
Бежанците се оплакват от липса на нормални условия за живот там, а от агенцията отговарят, че правят всичко възможно, за да овладеят ситуацията. Неофициално експертите признават, че държавата не е била готова за тази ситуация. А бежанците продължават да пристигат.
Междувременно кметът на район Кремиковци Ивайло Панев заяви пред bTV, че обстановката там е спокойна, но хората са негативно настроени към бежанците. В момента в интерната във „Враждебна" има около 130 души.