Премиерът Пламен Орешарски заедно с вицето си Даниела Бобева вече работят над кратка ударна програма на правителството, с която то да излезе до края на месеца.

Промените, за които преди изборите заговори единствено Лютви Местан в интервю за "24 часа", стават още по-спешни след резултатите от евровота тази неделя. Още в изборната нощ тяхната неизбежност потвърдиха вече и двамата лидери на управляващите партии.

Както съобщих, необходима е актуализирана управленска програма, каза в НДК Лютви Местан. Правителството трябва да мине от стратегия на оцеляването към стратегия на ефективно управление, е тезата на лидера на ДПС, развита още на 9 май в "24 часа".

"Премиерът Орешарски има пълното ни доверие, включително за това с какъв екип ще работи", декларира тогава той. И уточни, че въпросът за персонални промени засега не стои.

С влизането на министъра на екологията Искра Михайлова в Европарламента обаче рокадите вече са належащи.

Премиерът Орешарски вече е имал предварителен разговор с Местан и Станишев по повода. Говорено било засега с посочването на наследник в екологията да се затвори темата за персоналните промени, а по-сериозни такива да се мислят за есента. Защото много по-важно е кабинетът веднага да излезе с няколко кратки, ясни и разбираеми за хората послания. Именно над тях работел премиерът, подпомаган основно от вицето Даниела Бобева.

Точка А в плана е минималната работна заплата да стигне 450 лв. още през 2015 г. Увеличението се предвиждаше до 2017 г., т.е. изтегля се с 2 години.

Второто основно послание ще е за данъците - ясно да се декларира, че няма да се облагат богатите, каквито тежнения има у БСП, и че най-бедните слоеве ще запазят въведеното тази година възстановяване на данъка. Плоската скала няма да се пипа.

Трето - общините ще получат още средства по публичната инвестиционна програма. Вече имало предварителни разчети, че може да се освободи ресурс от около 300 млн. лева, съобщиха запознати със сметките. Кабинетът раздаде тази година 500 млн. на общините за техни проекти, но тези с кметове на ГЕРБ се оплакаха, че са дискриминирани.

Ясно е, че трябва да се даде нова сила на кабинета, коментира вчера от Брюксел Сергей Станишев. Пак там премиерът съобщи, че му предстои среща с двамата лидери на БСП и ДПС. "Впечатлението е, че политическата ситуация не се е променила съществено последната една година", каза още премиерът пред журналисти там.

След анализ на свършеното за 1 година трябва да се излезе с ясен план за действие, по който да се свърши работата, която хората очакват, обясни соцлидерът.

По думите му обаче въпросът за персонални смени е неоснователен. Въпреки че засега в двете партийни централи надделявала тезата, че е по-уместно такива да има в късната есен, се коментирал и вариант още сега заедно с посочването на нов екоминистър да се смени и здравният. Д-р Таня Андреева влезе в противоречия с лекарския съюз и в серия разминавания с шефката на здравната каса д-р Румяна Тодорова. Подозренията се засилват от думите на Станишев в изборната нощ - той спомена на първо място здравеопазването, когато посочи кои сфери ще са на фокуса при актуализирането на управленската програма.

Продължава да има натиск и за разделяне на мегаикономическото министерство на две - на икономиката и на енергетиката, споделят висши партийци.

Междувременно вчера се е провело съвместно заседание на Централното оперативно бюро и на парламентарната група на ДПС.

На сбирката е било решено депутатите да застанат твърдо зад кабинета "Орешарски" на вота на недоверие в парламента днес. "Въобще няма основание за разтуряне на този парламент и за предсрочни избори", заявиха пред "24 часа" двама членове на ръководството на ДПС. Но от освежаване на правителството - да.
ДПС просто щяло да изчака БСП да излезе от ступора, причинен от представянето на левицата на изборите, и да направи своя анализ. Едва след това хората на Лютви Местан щели да започнат разговорите, твърдят от ЦОБ.

Самият Местан вчера изобщо не отворил дума кой ще наследи Искра Михайлова и зам.-министъра на отбраната Неджми Али, който също става евродепутат. Двамата остават на постовете си още три седмици.

На вчерашната сбирка Местан не посочил и проблемни ресори, които се нуждат от импулс чрез нови министри. Никой не повдигнал и темата ГЕРБ.

Юрист сменя Искра Михайлова

Цветан Енчев, който в момента е шеф на политическия кабинет на екоминистърката Искра Михайлова, е една от кандидатурите на ДПС за нов министър на околната среда и водите.

Енчев е неотлъчно до Михайлова в последната половин година и се смята, че е достатъчно запознат с делата на министерството. По образование е юрист и не е партиен член на ДПС. Бил е в листите на партията за парламентарните избори миналата година, но на неизбираемо място.

Вторият вариант, предлаган от ДПС още преди евроизборите, бил размяна на министерства между БСП и ДПС. Хората на Местан щели да отстъпят екологията, още повече че министерството в момента е със замразен достъп до еврофондовете. В замяна искали министерството на регионалното развитие, което и без това е принудено да работи тясно с друго ДПС министерство - новосъздаденото на инвестиционното проектиране.

Ако се стигне до размяна на шапките, начело на екологията щял да застане сегашният зам.-министър Атанас Костадинов. Начело на регионалното развитие пък трябвало да отиде сегашният зам. в инвестиционното проектиране и бивш председател на младежкото ДПС Джейхан Ибрямов.

Със сигурност спряганият за поста на Михайлова Метин Казак, който кара последни дни като евродепутат, няма да става министър на екологията. Това декларира той лично и напомни, че в нощта на вота Лютви Местан е описал бъдещия министър на околната среда като експерт, а не като партийна фигура.

Президентът повдига утре темата предсрочни избори

Президентът Росен Плевнелиев ще повдигне утре темата за евентуалната необходимост от предсрочни избори.

Това съобщиха вчера източници от "Дондуков" 2.

В понеделник той се е чул с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който призова за оставка на Орешарски и за назначаване на служебно правителство, което да подготвя предсрочни избори. Поздравил го е с победата на ГЕРБ на вота.

В същото време държавният глава не избърза с реакция по темата вчера. Причината - за да не изпреварва нито окончателните резултати, които ЦИК ще оповести днес, нито парламентарните дебати по вота на недоверие към правителството, също днес. Но в същото време президентът Плевнелиев държал да реагира за поуките от европейските избори още в рамките на тази седмица и щял да го направи най-вероятно утре. Дали ще призове към консултации партийните лидери, или под друга форма, още не е ясно.
"Вие доказахте, че българите могат да бъдат заедно и да работят в екип и в най-тежките условия", заяви многозначително президентът Плевнелиев вчера, след като връчи почетния си знак на участниците в родните експедиции до Еверест от 1984 и от 2004 г.