"Цялостният анализ за ситуацията и резултатите ще ги направим в близко време", каза лидерът на БСП Сергей Станишев в кулоарите на парламента.
"Не смятам, че трябва да коментирам позиция или мнение на други политически сили. Нека да видим сега вота на недоверие, каза той, след като беше помолен да коментира думите на лидера на ДПС Лютви Местан, който заяви по-рано днес, че може би кабинетът "Орешарски" няма да изкара пълен мандат.

Неуместно, несъстоятелно и без никакво основание е да се търси смяна на правителството в този момент,

коментира министърът на отбраната Ангел Найденов пред журналисти в Пловдив четвъртия вот на недоверие към правителството "Орешарски". Министърът откри в Международния панаир в Пловдив 11-ото издание на Международната изложба за отбрана, антитероризъм и сигурност "Хемус 2014". Мислите ли, че началото на изложението е подходящото място, където да се дебатира вот на недоверие, още повече като гледате увеличения брой на участниците, интереса към форума, включително и на чуждестранни фирми, което говори за отношение, различно от това на опозицията в парламента, мотивира се Найденов. Очевидно има интереси към България, към взаимодействие с Министерството на отбраната, очевидно е, че се чувства оживление в икономическия живот, посочи той.

"Ако БСП не промени начина, по който функционира, подхода към властта, към избирателите, политиките, които провеждаме, ако не се завърне към идейните си ориентири, върви към крах. Трябва да търсим национално отговорно решение, може би да се набележи дата за следващи избори." Това каза депутатът от Коалиция за България Страхил Ангелов пред ТВ7. По думите му освен вътрешнопартийни дебати,

трябва се мисли и в посока промени в правителство,

тъй като резултатите от изборите показват недоволството на избирателите от водената от него политика. „Не става дума да ремонтираме кабинета и просто да заменим едни хора с други, които ще продължат да правят същото. Става дума за това да се промени политиката на правителството, защото тя не се харесва на хората. Хората не ни харесват, след като в 11 области ние сме трета политическа сила. Явно има проблем. Нещо не е наред с цялата ни система. Хората не излязоха да гласуват масово”, заяви Ангелов и допълни, че според него е редно и премиерът Пламен Орешарски също трябва да направи анализ на изборните резултати.
Необходима е актуализация на задачите, които трябва да бъдат решавани в следващите месеци и от техните резултати по-нататък ще зависи какъв е хоризонтът пред правителството. Това обяви в кулоарите на Народното събрание зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов.

По думите на Стоилов трябва да има ясни резултати, а не просто програмиране на действия за определено време.

Продължителността на мандата не е самоцел, която трябва да стои пред БСП,

посочи Стоилов и добави, че задача е да се изпълнят максимално поетите пред избирателите ангажименти. "За промени в състава на Министерски съвет трябва да се говори след преценка на управлението за изминалата година, като чак след като се уточнят новите задачи пред тях, премиерът трябва да прецени евентуално къде и какви промени могат да се направят. Говорихме за възстановяване на две или три индустриални предприятия – този разговор не може да продължава повече, без да доведе до ясна развръзка дали това ще става или не", посочи Стоилов, попитан какви трябва да бъдат тези конкретни задачи.

Трябва да се прецени в каква степен е възможно повишаване на доходите, до каква степен може да се промени начинът на субсидиране на земеделските производители и други, добави той.

Стоилов отказа да коментира исканията за негова лична оставка като част от ръководството на БСП.

Всеки от нас трябва да е готов да носи своята отговорност в политиката

и ще преценим с оглед развитието на процеса какво е необходимо да се направи, подчерта той.

Стоилов не коментира и дали счита, че лидерът на партията Сергей Станишев трябва да подаде оставка заради резултатите от европейските избори. В момента от това БСП няма да спечели, посочи той. За коалиции и политически любезности в момента не може да се говори, отвърна Стоилов на въпрос, свързан с "подадена ръка" от страна на Николай Бареков, според когото е възможно сътрудничество между него и левицата, ако БСП се реформира. БСП има ясни позиции, които трябва да отстоява заради онези близо един милион избиратели, които са подкрепили партията преди една година, посочи Стоилов.

Ако те не са достатъчно мотивирани или разочаровани, всякакви други комбинации могат да имат само допълващо значение, но не могат да решат основния въпрос, стоящ пред БСП, завърши Стоилов.