Проучване на изнесени факти от протоколи на пътни полицаи показват, че за последните десет години във Великобритания по вина на камерите за наблюдение са станали не по-малко от 28 хиляди катастрофи.Анализът е по поръчка на една от водещите британски компании в сегмента на автомобилното застраховане - LV показва, че накичените по пътищата камери на пътната полиция за ограничаване на скоростта, чиято задача е да намаляват броя на катастрофите, на практика ги увеличават.

Както съобщава „Иншурънс дейли“, според анализаторите за последните десет години по вина на камерите за наблюдение са станали не по-малко от 28 хиляди катастрофи.

Цели 81% от анкетираните посочват, че първата им реакция, когато видят камера е да погледнат скоростта си на километража. При това е ясно, че с подобно действие шофьорите отвличат вниманието си от случващото се на пътя и рисковете от катастрофи се увеличават.

Пет на сто от участвалите в проучването казват, че видят ли камера рязко набиват спирачките, създавайки аварийна ситуация на пътя. При това го правят инстинктивно, дори и да шофират с позволената скорост.

Примерно половината от анкетираните твърдят, че камерите на пътната полиция ги разсейват, а 11 процента директно отговарят, че са участвали в катастрофа, причинена от шофьорска реакция причинена от камера на пътя.

31% от шофьорите споделят, че са били свидетели на това, как камера за наблюдение е била причина за катастрофа или пък катастрофата е била избегната буквално по чудо.

Почти всичките твърдят, че в присъствието на камера за наблюдение шофьорите започват да се държат неуверено, често и неадекватно.