Категорично беше опровергана информацията, че българи се сражават на страната на опозицията в Сирия, няма данни български граждани да участват във военните действия там, заяви депутатът от ДПС Камен Костадинов след заседанието на комисията за контрол над службите за сигурност.

Комисията изслуша днес ръководствата на ДАНС, НРС и "Военна информация" за кризисната ситуация в Близкия Изток и рисковете за България. По време на заседанието станало ясно, че около 10 милиона лева месечно струва издръжката на бежанците у нас. Според информация от двете разузнавателни служби, към този момент няма засилена опасност от терористични актове в България, каза още Костадинов.

Постоянно се обновява базата данни в центъра, който поддържа информацията, събираща се от всички служби, включително и от партньорски служби. Получихме уверение, че са взети всички мерки в потока бежанци да не попаднат лица, съпричастни към екстремистки и радикални организации, добави той.

Беше обсъден въпросът дали е възможно България да загради границата си, беше направен коментар, че това е едно доста скъпо мероприятие, разказа Костадинов. Веднъж влезли в България бежанците, ние нямаме никакъв вариант да ги върнем обратно в Турция, тъй като нямаме договор за реадмисия с Република Турция, поясни депутатът от ДПС. Ръководствата на службите обаче са уверили депутатите, че имат добро взаимодействие със службите за сигурност на Турция.