Лидерът на ДПС Лютви Местан призна, че кабинетът „Орешарски" няма да оцелее до края на мандатата. „Такива са политическите реалности", обобщи той. Местан заяви, че много сериозно трябва да се обсъди темата с предсрочни парламентарни избори.

Възможни варианти според него са

ремонт на кабинета, приемане на актуализирани или задължителни четири-пет приоритета,

които този кабинет и този парламент да направят преди предсрочен вот,
незабавен предсрочен вот още есента, най-късно до края на годината. Това са все опции, които са отворени за ДПС, отбеляза Местан и допълни, че са готови на разговори за постигане на съгласие за най-правилното решение за страната.

"Базирайки се на подкрепата на своите избиратели и въпреки тази подкрепа, като отчитаме по-общите измерения на вота, ДПС е отворено за разговори за намиране на полезен за България изход от ситуацията и преход към стабилизиране", обяви Местан.

"Има нужда от разговори за намиране на изход и път към стабилизиране на политическия процес в страната", призна Местан. "В това число

трябва да се обсъди и идеята за избори,

но много трезво, без емоция и не като резултат от ултиматума, който би бил поставен от партии, които в сравнителен план се явяват успели, но при по прецизен анализ, те също губят над 400 хил. гласа", допълните лидерът на ДПС.
На въпрос дали е възможен вариант, при който правителството на Пламен Орешарски да изкара целия си мандат, Местан отвърна, че с оглед на политическите реалности това е малко вероятно."Въпросът с легитимността на кабинета "Орешарски" е съществен, но трябва да се постави въпроса и за реалната алтернатива", обясни той.

"Не е коректно да се преувеличава ролята на ДПС в ситуацията",

подчерта Местан и добави, че партията му е ограничена от силната подкрепа на своите избиратели, за да се съгласи с улматимативи искания за незабавно разпускане на парламента. "Не можем да не се съгласим с волята на нашите избиратели, но въпреки тяхната подкрепа сме готови да участваме в разговори с всички за намиране на изход от тази ситуация", подчерта Лютви Местан.
Местан призна, че до този момент не е имал среща с председателя на БСП Сергей Станишев. Такава среща, обаче е
имало с президента Росен Плевнелиев.

На нея Местан е споделил своята оценка на резултатите от изборите. "Такива срещи вероятно ще бъдат проведени с всички участници в изборите и това е съвършено нормално", посочи лидерът на ДПС. "Необходим е разговор за елегантен и съответен на националния интерес изход от ситуацията, създадена след вота и това означава, че за ДПС не е изключена нито една опция", повтори той. "На този етап това е максимумът, който мога да споделя", подчерта Местан. Той

отхвърли възможността ДПС да бъде първопричината още днес правителството да падне.

"Не изпаднах в самодоволство и еуфория от този вот, защото знам в какъв общ политически контекст се разполага силната подкрепа за ДПС и препоръчвам на другите политически сили да влагат една идея по-малко емоция и еуфория, защото има победители, но и победители трябва да отчетат своята загуба", призова Местан.

В парламента в момента тече обсъждането по вота на недоверие към правителството, внесен от ГЕРБ.