Животът на Земята ще умре след 1.75 млрд. години, а причината е, че слънцето тогава ще грее толкова силно, че водата на планетата ще се изпари. Това твърди в статия за сп. Astrobiology Андрю Рашби от университета в Норич. "Последните следи от живот на Земята ще изчезнат след около 1,75 млрд. г. в резултат на пълно изпарение на водата от нейната повърхност. Това поставя много строги рамки на възможността за поява на разумен живот на други планети. Разбира се, еволюцията много зависи от случайността, но ние знаем, че за появата на човека са отишли около 75% от времето на съществуването на живот на Земята. Моделирането показа, че животът на Земята ще просъществува още около 1,75 млрд. г., което представлява една четвърт от общото време на съществуване на нашата планета. Резултатите се базират на разстоянието на Земята от Слънцето и температурите, при които е възможно на планетата да има вода в течно състояние. Ние очакваме, че Земята ще престане да бъде обитаема някъде между 1.75 и 3.250 милиарда години, считано от сега. След този момент Земята ще бъде в т.н. "гореща зона" на слънцето. Температурата ще бъде толкова висока, че моретата ще се изпарят. При тези условия, разбира се, условията за живот на хората и за други сложни организми ще стане невъзможно. Хората и сега изпадат в беда при дори леко повишаване на температурата, а какво да говорим, когато топлината се увеличи значително и бъде постоянно", твърди Рашби.

Той допълва, че ако се проследи времето назад се вижда, че е имало мобилен живот на земята от преди доста години. "Имаме насекоми преди 400 милиона години , динозаврите са от преди 300 000 000 години назад и цъфтящи растения от преди 130 милиона години назад", допълва още Рашби.

Ученият и екипът му са анализирали също така и възможните планети, които биха могли да приютят хората. "Почти 1000 планети извън нашата Слънчева система са определени от астрономите на изследователския екип като добри за преселване. Ние обаче сведохме възможностите до осем, които в момента са в обитаема им фаза - включително и Марс. Ако някога стане необходимо да се премине към друга планета, Марс е вероятно нашият най-добър избор", твърди още Рашби.

Учените също така предвиждат, че до края на живота на Слънцето има около 600 милиарда години.