Депутатите от парламентарните комисии по отбрана, по вътрешна сигурност и обществен ред и по външна политика отхвърлиха проекта за решение, предложен от "Атака", за обявяване на неутралитет по отношение на ситуацията в Сирия.

От "Атака" искат парламентът да приеме решение за неизпращане на български военни контингенти и формирования в Близкия Изток и за забрана за предоставяне на територии, военни база или цивилни съоръжения във връзка с евентуален военен конфликт в Близкия Изток. Идеята им обаче не се подкрепя от депутатите от другите парламентарни групи.

Проекторешението на "Атака" ограничава възможните реакции и действия на българската страна, заяви след заседанието министърът на отбраната Ангел Найденов. "Разбирам и уважавам основанията на "Атака" за внесеното проекторешение, но във вида, в който е предложено, то е крайно и не може да бъде подкрепено", подчерта военният министър.

Мнозинството управляващи не намери сили да подкрепи едно разумно, конструктивно и в интерес на българския народ решение за неутралитет на страната за Сирия, коментира от своя страна депутатът от "Атака" Венцислав Лаков. "По време на заседанието министърът на отбраната призна, че ние не можем да участваме в Коалиция на желаещите и не искаме да участваме. Нямаме потенциала за евентуална военна намеса. Какво пречи тогава да се признае, че България трябва да запази неутралитет?", попита Венцислав Лаков.

"Според информация от щаба на отбраната, от неговия началник, има реална възможност България да бъде поразена с ракети от Иран. Ракетите "Шахаб 3" могат да достигнат българска територия. Военните уточниха, че това е линията Плевен – Пловдив, до там е обхватът. Тези ракети се усъвършенстват постоянно и обсегът им расте. Тези ракети могат да носят биологично и химическо оръжие. Иран може да разполага с такова оръжие", отбеляза Лаков. "Не се изключва възможността за самоубийствени атентати. Ние отново можем да станем мишена като при атентата в Сарафово", твърди депутатът от "Атака".

"Това, което се коментира от народните представители от парламентарната група на "Атака" е свързано по-скоро с хипотетичната оценка за възможности за ракети, които да достигнат територията на България, но трябва да поясним, че не става дума за ракети, които са притежание на Сирия. В този смисъл аз имах няколкократно възможност да заявя, че няма пряка заплаха и опасност сирийски ракети да стигнат българска територия и не виждам основания за драми и създаване на паника и страх в българските граждани. България не е беззащитна и българските въоръжени сили не са лишени от възможности и способности. Наистина си мисля, че не бива да се създават изкуствени страхове", заяви от своя страна министърът на отбраната Ангел Найденов.