Базирайки се на подкрепата на своите избиратели и въпреки тази подкрепа, като отчитаме по-общите измерения на вота, ДПС е отворено за разговори за намиране на полезен за България изход от ситуацията и преход към стабилизиране".

Това обяви в кулоарите на Народното събрание лидерът на ДПС Лютви Местан.

"Има нужда от разговори за намиране на изход и път към стабилизиране на политическия процес в страната", призна Местан.

"В това число трябва да се обсъди и идеята за избори, но много трезво, без емоция и не като резултат от ултиматума, който би бил поставен от партии, които в сравнителен план се явяват успели, но при по прецизен анализ, те също губят над 400 000 гласа", допълните лидерът на ДПС.

На въпрос дали е възможен вариант, при който правителството на Пламен Орешарски да изкара целия си мандат Местан отвърна, че с оглед това политическите реалности това е малко вероятно."Въпросът с легитимността на кабинета "Орешарски" е съществен, но трябва да се постави въпроса и за реалната алтернатива", обясни той.

"Не е коректно да се преувеличава ролята на ДПС в ситуацията", подчерта Местан и добави, че партията му е ограничена от силната подкрепа на своите избиратели, за да се съгласи с улматимативи искания за незабавно разпускане на парламента.

"Не можем да не се съгласим с волята на нашите избиратели, но въпреки тяхната подкрепа сме готови да участваме в разговори с всички за намиране на изход от тази ситуация", подчерта Лютви Местан.

Местан призна, че до този момент не е имал среща с председателя на БПС Сергей Станишев. Такава среща, обаче е имало с президента Росен Плевнелиев. На нея Местан е споделил своята оценка на резултатите от изборите. "Такива срещи вероятно ще бъдат проведени с всички участници в изборите и това е съвършено нормално", посочи лидерът на ДПС.

"Необходим е разговор за елегантен и съответен на националния интерес изход от ситуацията, създадена след вота и това означава, че за ДПС не е изключена нито една опция", повтори той. "На този етап това е максимумът, който мога да споделя", подчерта Местан и отхвърли възможността ДПС да бъде първопричината още днес правителството да падне е некоректно към избирателите.

"Не изпаднах в самодоволство и еуфория от този вот, защото знам в какъв общ политически контекст се разполага силната подкрепа за ДПС и препоръчвам на другите политически сили да влагат една идея по-малко емоция и еуфория, защото има победители, но и победители трябва да отчетат своята загуба", призова Лютви Местан.